Poppenhuiswinkel.com

Poppenhuis Exmouth

26 april 2016

Poppenhuizen zijn vaak prachtige schaalmodellen van bestaande (land)huizen en winkels. Ze worden meestal gemaakt door mannen, en ingericht door vrouwen.
Riya N. wil graag een vervelende ervaring met een Del Prado-huis - dat gedurende twee jaar in 125 afleveringen werd thuisbezorgd, maar nooit stabiel kon worden opgebouwd - vergeten. Daarom krijgt ze bovenstaand huis van haar partner. Het huis, genaamd Exmouth, is als bouwpakket voorradig bij webshop Poppenhuiswinkel.com. Kort na de bestelling en betaling wordt het pakket afgeleverd. Bij het uitpakken blijkt dat een zijwand van het huis aan de top beschadigd is en dat een stuk van het balkon is afgeknapt. Beide zijn erg vervelend, maar net niet ernstig genoeg voor retournering van het huis.
In veel webshops die het huis te koop aanbieden wordt als schaal 1:12 genoemd. Ook bij Poppenhuiswinkel.com is dat het geval. Het is de meest gebruikte schaal voor poppenhuizen. Ook de inboedel en poppen van Riya's Del Prado-huis hebben die schaal, en ze wil ze uiteraard nu in het nieuwe huis gebruiken. Dat lukt slecht, want veel onderdelen blijken te groot te zijn!
Na wat zoeken op internet, ervaart Riya dat het nieuwe huis een schaal heeft van 1:16, een ongebruikelijke verhouding waarvoor nauwelijks tot geen meubels te vinden zijn.

Dat is aanleiding voor Riya om contact op te nemen met mevrouw Ilona van Wijk van de webshop. Bij het zoeken naar een e-mailadres ontdekt Riya tot haar afgrijzen dat er gebruik gemaakt wordt van Gmail van Google! Dat is wel een heel erg onprofessionele en domme webshop, waar zowel de eigen privacy als die van de klanten geschonden wordt. Bovendien loopt men ook nog eens het risico om voor crimineel door te gaan. Er is immers geen andere e-maildienst die méér door criminelen wordt gebruikt dan Gmail!
Als Riya en haar partner dit hadden geweten dan hadden zij hier nooit een bestelling geplaatst.
Riya meldt de beschadigingen en de foute schaal via het contactformulier, dat gelukkig buiten Google om gaat, en verzoekt vriendelijk aan Van Wijk om te antwoorden via een ándere maildienst dan Gmail.

Ilona negeert de beschadiging en reageert met ongeloof op de melding van de foutief op haar webzijde vermelde schaal. Ze zou al meerdere Exmouth-huizen hebben verkocht en nog nooit een klacht hebben gehad. Ook zou haar leverancier het huis als 1:12 hebben geleverd. En ze blijft Gmail gebruiken "omdat haar webshop dat nu eenmaal gebruikt en ze altijd zal blijven antwoorden via Gmail"!
Riya voelt zich door de reactie van de poppenhuis-shop niet serieus genomen, en dat is een zekere garantie voor elk bedrijf om klanten te verliezen. Ze stuurt het bewijs voor haar constatering van de foute schaal op, en dringt er nogmaals bij Van Wijk op aan om níet te reageren via Gmail.
Opnieuw wordt dat verzoek genegeerd en ook wenst zij niet telefonisch contact op te nemen. Van Wijk: "Het enige wat ik hierin nu nog kan betekenen is dat het poppenhuis teruggestuurd wordt (mits in originele staat en verpakkingsmateriaal) en dat de kosten teruggestort worden."
Verder betreurt ze het dat Riya opnieuw een teleurstellende ervaring met een poppenhuis heeft moeten ervaren.

Handleiding poppenhuis

Het oude Del Prado-huis had als pluspunt dat het voorzien is van zeer gedetailleerde en geïllustreerde handleidingen, maar als minpunt dat het erg lastig in elkaar te zetten is. Bij het nieuwe Exmouth model blijkt dat precies andersom te zijn: de bouw is redelijk eenvoudig, maar de handleiding miserabel. De webshop heeft het over een summiere handleiding, maar zelfs dat is nog een te rooskleurige omschrijving van het ene slecht bedrukte velletje met alle onderdelen erop.
Omdat Riya's vertrouwen in de poppenhuiswinkel te Woerden niet al te groot meer is, en om problemen bij het retourneren en terugkrijgen van het geld te voorkomen, besluit zij om het huis te houden en zelf alle meubeltjes en poppen te gaan maken.

In haar eerste reactie vraagt Van Wijk wat er precies op de doos van het poppenhuis staat. Een beetje vreemde vraag, want het was het enige poppenhuis dat zij in voorraad had en ze heeft de zending zelf verzendklaar gemaakt. Ook merkwaardig is dat de verpakking geen enkele aanduiding bevat over de inhoud, enkel de code DH024, de maten en het gewicht van de verpakking en een cijferreeks. Geen enkele aanwijzing over de fabrikant of het land van herkomst.
Na het in elkaar zetten blijkt het huis enkele storende slordigheden te bevatten die niet te corrigeren zijn. Van Wijk schrijft op haar webzijde dat zij de huizen importeert uit Engeland. In de lijst van Nederlandse klanten van de belangrijkste poppenhuis-importeur en wereldwijde distributeur ontbreekt de naam Poppenhuiswinkel.com. Riya zal toch niet opgezadeld zijn met een namaak-poppenhuis?

Op Poppenhuiswinkel.com wordt het Exmouth-huis nog altijd omschreven als 1:12 model, waarmee er dus sprake is van misleiding.