Tros Radar website werkt niet

[7 mei 2007]

Het televisieprogramma Tros Radar besteedt regelmatig aandacht aan problemen met elektronica en in het bijzonder internet.
In de uitzending van vandaag gaat het onder andere over het installeren van een draadloos netwerk. Uit een test blijkt dat het een leek nauwelijks lukt om de apparatuur werkend te krijgen, en ook een aanwezige deskundige heeft er soms veel moeite mee.

Van een zichzelf ook als consumentenorganisatie presenterende omroep zou je dan toch verwachten dat men er alles aan doet om de eigen communicatie met de kijker zo makkelijk en soepel mogelijk te maken. Maar dat blijkt tegen te vallen.
Het communicatiemiddel bij uitstek, de website van TROS Radar (www.trosradar.nl), werkt namelijk in het geheel niet! Men krijgt een volledig blank scherm, zonder enige informatie of aanwijzing.
Alleen diegenen die het minder nauw nemen met de veiligheid en hun browser op een lager beveiligingsniveau hebben ingesteld, kunnen gebruik maken van de Radar website. (Dat geldt ook voor “Opgelicht”.)

De Radar site is namelijk grotendeels geprogrammeerd in het zg. Javascript. Het verkeerd gebruik hiervan kan dermate vervelende gevolgen hebben voor de bezoeker, dat Microsoft adviseert om Javascript permanent te blokkeren.
Met als gevolg dat de van Javascript afhankelijke website van Radar niets meer doet en ook geen waarschuwing geeft.
Recht & Krom gebruikt principieel geen Javascript, omdat we van mening zijn dat onze informatie probleemloos door élke internetter te bekijken moet kunnen zijn.

Jammer dat de makers van de Radar website nog niet tot dat besef zijn gekomen.

De beginpagina van de TROS zelf geeft wel beeld. Maar die pagina wordt weer volledig verstoord door de melding “TROS.nl heeft de plugin: Flash player 8.0 nodig. Deze is niet aanwezig op U computer. Download deze hier”.
Deze mededeling is op vier plaatsen te zien. Omdat een 'Flash player' alleen maar zorgt voor onrust op de pagina, heb ik géén dergelijke plugin op mijn computer. En die ga ik alleen voor de Radar website ook niet downloaden!

In de broncode van de Radar site is o.m. hetvolgende te lezen:

    “Radar is een consumentenprogramma van de TROS op maandag om 20.25 uur op Ned 2.
    Het wordt gepresenteerd door Antoinette Hertsenberg. Het programma behandel
    d onderwerpen voor consumenten, zoals dexia, aandelenlease, ADSL, spyware, energie, broodfokkers, oplichters, en de biostabil.”

Niet zulke actuele informatie, want het programma is inmiddels naar Nederland 1 verhuisd en begint nu om 20.30. Ook taalkundig kan er wel het een en ander worden verbeterd.