Politie helpt bij ransomware

Hulp bij Ransomware

28 juli 2016

e Nederlandse politie kondigt op TV trots aan een speciale webzijde te hebben gelanceerd met als doel het bestrijden van de kwaadaardige software die men op zijn Engels 'Ransomware' noemt. Virusachtige programma's die een computer op slot zetten, en die pas na betaling van losgeld de computer weer toegankelijk maken. Elke hulp bij dergelijke ellende, en zeker om te voorkomen dat er losgeld wordt betaald, is natuurlijk welkom.
Bij het openen van de webzijde, blijkt dat deze volledig in het Engels is! De Nederlandse politie maakt een Engelstalige webzijde? Onderaan de pagina wordt duidelijk dat het gaat om een samenwerking van Europol, Politie Nederland, Kaspersky en Intel Security.
Op de een of andere wijze komt de zijde niet erg vertrouwingwekkend over. Vooral de grote rode knoppen met YES en NO wekken meteen argwaan, omdat criminele webzijdes ook zo te werk gaan. Het klikken op een onbetrouwbare link is dan vaak voldoende om ransomware (of andere virussen) op te lopen.
Het adres van de webzijde is: https://nomoreransom.org.
Als er .com of .nl zou staan aan het eind, dan zal dat maar bij weinigen argwaan wekken. Maar de kans is dan levensgroot dat het om een nagemaakte webzijde gaat, die juist ransomware op uw computer installeert als u op een van beide knoppen klikt.