Steve Jobs de biografie

Steve Jobs biografie

[24 januari 2014]

Vroeger had ik medelijden met Steve Jobs, de in 2011 overleden oprichter van het computerbedrijf Apple. Medelijden omdat hij ooit uit zijn eigen bedrijf was gegooid. Zoiets kan namelijk gebeuren als een heel klein bedrijfje uitgroeit tot een heel groot bedrijf met aandeelhouders en een raad van bestuur. Dan kan het voorkomen dat ze een keer gaan samenspannen tegen de oprichter en kunnen ze hem de laan uitsturen. En dat is in het geval van Steve Jobs in 1985 gebeurd.
Ik vond dat altijd een trieste zaak, en kon me goed voorstellen dat hij daar erg onder geleden moest hebben.

Na het lezen van een groot deel van het boek ďSteve Jobs de biografieĒ, ben ik van mening veranderd en ben ik tot de conclusie gekomen dat Jobs het er zelf naar gemaakt heeft.
Het 717 pagina's tellende boek is momenteel voor nog geen 2 euro te koop bij Action. Het is de zestiende druk, uit februari 2013. De eerste Engelstalige zowel als de Nederlandse druk is uit 2011. Dat de vertaler het boek in een recordtijd heeft weten om te zetten, mag een wonder heten. Helaas laat hij af en toe wel wat steekjes vallen en is het Engels fout of te letterlijk vertaald.
Het boek is gebaseerd op 40 gesprekken met Jobs zelf en met honderd familieleden, vrienden en kennissen. De meer dan zevenhonderd pagina's zijn grotendeels gevuld met details over het privť-leven van Jobs die kant noch wal raken. Door die vele niet ter zake doende details, die vaak pagina's lang doorsudderen, is het boek nauwelijks om door te komen.

We krijgen echter wel een heel goede kijk op de persoon Steve Jobs, daar is de schrijver goed in geslaagd. Of zijn fanatieke aanhangers er blij mee zullen zijn, is een andere zaak. Op de achterkant van het boek wordt Jobs een creatieve ondernemer genoemd, maar in het boek zelf zijn het de negatieve kanten van Jobs die overheersen.
Jobs was een slonzige langharige hippie die zich zelden waste en altijd op blote voeten liep, een vegetariŽr die er zeer eenzijdige fruitdiŽten op nahield, een volgeling van Indiase goeroe's, een LSD-gebruiker, een oplichter, een psychopaat, een dictator, een idioot, een vreselijk mens die anderen regelmatig uitvloekte en kleineerde en die belust was op macht. Verder was hij schizofreen, intolerant, beledigend, zelfverheerlijkend, en had hij meestal weinig waardering voor wat anderen deden. Ook had hij de neiging om de werkelijkheid sterk te verdraaien.

Steve Jobs had zelf eigenlijk weinig computerkennis en maakte gebruik (of misbruik) van de kennis van mede-oprichter Steve Wozniak, die qua karakter het tegenovergestelde van Jobs was. Wozniak zag eigenlijk weinig in de op geld beluste aanpak van Jobs, en gaf liever al zijn (software)scheppingen weg. Hij is dan ook in 1985 teleurgesteld vertrokken bij Apple. Hij was het gedoe dat zou leiden tot het afzetten van Jobs zat.

Steve Jobs was heel wat minder creatief dan algemeen aangenomen wordt. Hij eigende zich veel uitvindingen en ontwikkelingen van anderen toe, om ze vervolgens als zijn eigen creaties te presenteren. Zoals de grafische bedieningsschil, om een computer te bedienen met vensters, pictogrammen en een muis. Dat was bedacht door Xerox, die voor hun technologie geen geld wilden vragen.
Hetzelfde met een aanraakscherm. Steve pikte alle belangrijke nieuwe vindingen van anderen, en zag kans om anderen snel nieuwe technologieŽn te ontfutselen. En zaken die hij ondanks waarschuwingen van medewerkers eigenwijs doordreef, bleken al snel tot grote problemen te leiden. Zoals bijvoorbeeld compacte computers niet te voorzien van een ventilator. Dat leidde tot oververhitting en uitval van onderdelen.

In het midden van de jaren tachtig liepen de zaken slecht en werden er veel te weinig computers verkocht. Door verkeerde beslissingen van Jobs en door elkaar beconcurrerende computer-systemen (Mackintosh en Lisa) was de klad erin gekomen. Steve kraakte alle andere computermakers af, maar negeerde het feit dat IBM, Commodore, Atari en anderen beter draaiden dan Apple.
De slechte verkopen en het gedrag van Jobs leidden er uiteindelijk toe, na een lange en hevige interne strijd, dat hij de laan uitgestuurd werd. Jaren later werd hij gevraagd om Apple opnieuw te gaan leiden.