Slim of niet

Slimme meter

4 januari 2017

Google adviseert om op alle “slimme” apparaten een noodknop te maken. Zodat ze uitgezet kunnen worden als ze door (storingen in) de software buiten controle geraakt zijn. En die kans is geen denkbeeldige, omdat er al rampen gebeurd zijn met op afstand gehackte toestellen, of op hol geslagen besturingssoftware. Om die noodknop te kunnen bedienen moet men bij het apparaat in de buurt zijn. Maar de bedoeling van slimme apparaten is nu juist dat ze op afstand bediend kunnen worden.

In Nederland loopt men nog niet zo warm voor smart apparaten, behalve dan de smartphone en de laptop. Maar de interesse is er wel, en het zal vast niet lang meer duren voordat men massaal overgaat tot de aanschaf ervan. Publiciteit en reclame zullen ons al snel het gevoel geven “er niet meer bij te horen” zonder dergelijke artikelen. Een gevoel dat mensen ook heeft aangezet tot bijvoorbeeld lid worden van het totaal nutteloze Facebook.

Een slim apparaat betekent in eerste instatie dat het met internet verbonden is, en daarnaast kan het ook nog (in meer of mindere mate) intelligentie bevatten. In de meeste gevallen moet de bezitter van een apparaat zich eerst aanmelden bij de fabrikant of aanbieder om gebruik te kunnen maken van het apparaat of de slimme functies.
De bedoeling daarvan is dat de producent de ontvangen gegevens van het apparaat - dat in de regel continu gebruiks- en andere informatie verzendt - zo gericht mogelijk kan opslaan en aan derden verkopen!
Het is niet voor niets dat Google zich heel actief beweegt op de slimme apparaten-markt. Het bedrijf koopt zelfs bedrijven op, zoals bijvoorbeeld die van de Nest thermostaat.

Fabrikanten putten zich uit in het maken van allerlei slimme producten, omdat ze de boot niet willen missen zodra de hausse losbreekt. Naast de televisie, bewakingscamera, thermostaat, energiemeter, koelkast, wasmachine, oven, vaatwasser, garagedeur, sporthorloge en koffiezetter, is er nu ook de slimme auto, tandenborstel, gordijnrail, sprekende pop, deurslot en haarborstel. Die laatste bevat microfoontjes die o.a. kunnen horen of er goed geborsteld wordt. Van de tandenborstel komt er binnenkort een model dat ook zónder internet kan werken! Het is een groot wonder...

Veel apparaten zijn inmiddels berucht om hun slechte beveiliging (of het ontbreken ervan) en hun inbreuk op de privacy. De sprekende pop bevat ook een microfoon die alles wat er wordt gezegd doorseint naar de fabrikant. Alle apparaten communiceren via internet of telefoon met hun fabrikant en via een smartphone-app met anderen. De gebruiker krijgt ook respons van de maker, in de vorm van reclame of aanbeveling voor andere producten of middelen.