Smart TV's zijn een ramp! (2)

LG Electronics

6 april 2015

I

n januari schreven we over de risico's van het gebruik van Smart-TV's, televisies met internet-aansluiting en ingebouwde webbrowser. Voor de fabrikanten van die toestellen zijn ze een ideale mogelijkheid om de gebruiker te bespioneren, en voor hackers zijn ze een makkelijke prooi voor het aanrichten van schade aan het toestel en opgeslagen bestanden.

De huidige televisies worden steeds groter in beeldformaat, de toestellen zelf worden steeds slanker, de mogelijkheden worden steeds groter, en de prijs wordt steeds lager. De manieren waarop er met de toestellen gecommuniceerd kan worden zijn omvangrijk te noemen. Men kan zelfs het apparaat met spraak en/of bewegingen sturen. Voor die functies is echter een internetverbinding nodig, en de gebruiker moet toestaan dat beelden die de camera maakt worden opgeslagen door de fabrikant (of “zorgvuldig geselecteerde partners”). Datzelfde geldt voor alles wat er in de microfoon van de televisie of de afstandsbediening wordt gesproken!

De internet-, WiFi, WiDi, Bluetooth en andere functies moeten allemaal zorgvuldig worden ingesteld. Want voordat je het weet staat de TV open voor ongenode gasten. Zo hadden wij pas na maanden door dat de Software AP-functie op Aan stond. Dit houdt in dat het toestel een direct WiFi-toegangspunt vormde voor andere draadloze apparaten in de buurt. En dat anderen op die AP (Access Point) hadden kunnen inloggen met de standaard beveiligingscode, die we nog niet gewijzigd hadden.
U bent dus gewaarschuwd.