Surfright verkocht aan Sophos

Hitman Pro

30 mei 2016

urfright is een Nederlands beveiligingsbedrijf dat gevestigd is in Hengelo, Overijssel. Het maakt o.a. het algemeen gewaardeerde anti-malware computer-programma HitmanPro.
Het bedrijf is recentelijk overgenomen door het Engelse Sophos, dat er 19 miljoen euro voor heeft neergeteld. Sophos is een al lang bestaand beveiligingsbedrijf dat zich altijd richtte op bedrijven. Sinds kort heeft men echter ook producten die gratis gebruikt kunnen worden door particulieren. Zoals Sophos Home voor PCs en Macs.
Het grote nadeel van zowel HitmanPro als Sophos Home, is dat ze uitsluitend on-line werken, ook wel cloud-based genoemd. Hetgeen betekent dat er altijd een internet-verbinding moet zijn en dat de complete inhoud van de computer keer op keer wordt opgestuurd naar de makers van de beveiligings-programma's. Dat lijkt ons op zijn zachtst gezegd nogal riskant. Ten eerste kan de inhoud van uw en onze computer onderschept worden door hackers. Ten tweede is het de vraag wat Surfright en Sophos doen met alle ontvangen bestanden en hoe de privacy is gewaarborgd. Voor Sophos Home moet er zelfs een rekening (account) worden aangemaakt bij Sophos om zelfs maar de instellingen van het programma te kunnen wijzigen. De indruk zou kunnen worden gewekt dat Sophos geld verdient met de persoonlijke gegevens die men uit de ontvangen bestanden haalt.