Spionage op het internet

Lightbeam geeft inzicht in het net

[17 november 2013]

Dat we bespioneerd werden op internet wisten we natuurlijk al wel. Maar dat het zó erg was nog niet.
Tot aan gisteren, want toen hebben we de add-on ‘Lightbeam’ van de browser Firefox geïnstalleerd. Lightbeam straalt licht in de duistere krochten van het net. En voor die ondergrondse delen van het internet hoeven we minder diep te gaan dan we zouden denken. Op negen van de tien webzijdes die we dagelijks bezoeken worden we er mee geconfronteerd. Eigenlijk worden er juist níet mee geconfronteerd, want het gaat allemaal heel stiekem. Wát we er ook aan doen om het te voorkomen, het haalt allemaal weinig uit. Cookies en Javascript blokkeren, het helpt misschien een heel klein beetje. Want alles wat men over ons wil weten, komt men toch wel te weten. En men verdient er goud geld mee.

Gisteren hebben we 15 webzijdes bezocht, en die 15 webzijdes hebben ál onze computer- en surfgegevens rechtstreeks doorgeseind naar 48 “third party sites”, webzijdes van derden dus. En zónder dat we er iets van gemerkt hebben of dat ons iets gevraagd is.
In de grafiek op de schermafbeelding zijn de rondjes de webzijdes die we gewild bezocht hebben, en de driehoekjes de zijdes waar we ongewild op terecht gekomen zijn. En wat de bedrijven achter die zijdes met onze gegevens doen, valt te raden. Ze verzamelen alles en slaan alles op in hun databanken, en verkopen de dossiers die ze over ons aanleggen weer door aan hun klanten.

Ook als je een bedrijf als Google mijdt als de pest (zoals wij doen) kom je op deze manier toch nog vele malen met ze in contact, want het bedrijf heeft een groot aantal applicaties die aan spionage doen. En die duiken frequent op in de grafieken van Lightbeam.
Vandaag hebben we nog eens de zijde met het grootste aantal lijntjes naar driehoekjes bezocht, en na enkele seconden surfen hadden we al 23 third party sites te pakken!
Het gaat om nuance.com en die schakelt ons stiekem door naar:
domdex.com, fetchback.com, magnetic.is, adnxs.com, bannerconnect.net, w55c.net, mathtag.com, doubleclick.net, yieldmanager.com, rubiconproject.com, openx.net, pubmatic.com, undertone.com, contextweb.com, facebook.com, addthis.com, crwdcntrl.net, burstnet.com, tribalfusion.com, zedo.com, google.com, google.nl en yumenetworks.com.

En sommige van de genoemde “verzamel-sites” hebben op hun beurt weer lijntjes naar zo'n 15 andere spionnen, en die hebben op hun beurt weer... enz. Geen wonder dat bepaalde webzijdes steeds trager en trager worden, ál onze persoonlijke gegevens zwerven maar eindeloos rond op internet. Een griezelige gedachte.