Spionage via nieuwsbrieven

HUB Uitgevers

[15 juni 2013]

Zo zien nieuwsbrieven en reclame per e-mail er tegenwoordig vaak uit: niet om aan te zien. Enige jaren geleden is er iemand op de gedachte gekomen om een hackerstruukje toe te passen bij het opstellen van dergelijke mails, en die streek wordt nu op grote schaal toegepast door verzenders van massamail. De truc bestaat eruit dat er geen afbeeldingen meer meegestuurd worden in de mail. Bij het openen van het bericht door de ontvanger wordt er stiekem verbinding gemaakt met een webzijde, en vanaf die webzijde worden dan de ontbrekende afbeeldingen of grafische elementen opgehaald.
In plaats van afbeeldingen kan er natuurlijk ook een virus, malware of andere schadelijke software worden opgehaald. Vandaar dat de moderne e-mailprogramma's dan ook "afbeeldingen op afstand" of "niet-ingebedde inhoud" standaard blokkeren. Ons advies is om die blokkering niet op te heffen, laat de afzender maar gewoon de afbeeldingen weer meesturen!
De afzender heeft nog meer redenen om de truc toe te passen: hij kan zo zien of zijn mail is geopend en gelezen, en hij krijgt (veel) informatie over de computer van de ontvanger. Tot die gegevens behoren o.a. IP-adres, soort computer, besturingssysteem, schermresolutie, e-mailprogramma, browser, datum en tijd, en mogelijk ook privacygevoelige informatie. Dus een reden temeer om deze spionagemethode niet toe te staan.