Windows 9, 10 of 9?

[19 november 2014]

V

olgend jaar zal er weer een nieuwe versie van het computerprogramma Windows verschijnen. Geen mens die er op zit te wachten, maar de computertijdschriften hebben weer iets om over te schrijven en te speculeren.
De meeste media hebben het aanvankelijk over Windows 9, maar een enkele weet al vroeg te vertellen dat 9 overgeslagen zal worden en dat de nieuwe versie Windows 10 zal gaan heten. En inderdaad bericht Microsoft zelf ook alleen maar over Windows 10.

Vorige week vrijdag was Bill Gates, oprichter van Microsoft en multi-miljardair, te gast in het TV-programma College Tour op Nederland III. Gates is niet meer de baas van Microsoft, maar uiteraard ging het toch veel over dat bedrijf en Windows, waar Bill zijn grootste fortuin mee heeft vergaard. Presentator Twan Huys confronteerde Gates met het mislukken van Windows 8 (de meeste versies zijn trouwens geen groot succes geworden, met uitzondering van 95, XP en 7), en Gates reageerde daarop met te zeggen dat de gemaakte fouten in de aanstaande versie, Windows 9, zullen zijn hersteld en dat er weer veel nieuwigheden in verwerkt zitten. Hij wist alleen zo gauw niet welke.

Een mogelijke reden voor Gates' opmerking dat de nieuwe versie 9 zal heten, zou kunnen zijn dat hij het niet eens is met de aankondiging van versie 10, Ún dat hij binnenkort zelf weer de leiding van Microsoft op zich zal gaan nemen. Hij zal gaan proberen om de neerwaartse spiraal waarin het bedrijf zich bevindt om te buigen.