Andullatie & Andumedic

Andullatie & Andumedic

4 december 2015

Er zijn honderden, misschien zelfs wel duizenden, zogenaamde gezondheidsmatrassen en andere rare apparaten, waarvan de makers beweren dat ze genezing of verlichting brengen bij een breed scala aan ziektes en kwalen, op de markt.
Voor medicijnen mag er geen reclame gemaakt worden, maar dat geldt kennelijk (nog) niet voor vreemde therapieŽn en rare medische apparaten.

Het gaat hier om de Andullatietherapie en de Andumedic, een mat die op zijn geheel eigen wijze goed zou zijn voor heel wat gezondheidsproblemen.
Als vaste lezer van Recht & Krom weet u nu natuurlijk al dat we hier weer te maken hebben met nep en bedrog, en dat het enige gezonde eraan de bankrekening van de makers en verkopers is.

Hoewel de verkoper HHP niet rechtstreeks claimt dat de mat kan genezen, doet men er toch alles aan om de mensen te laten geloven dat men met een echt medisch product te maken heeft. Het reclameblaadje dat huis aan huis wordt verspreid in de regio waar men zogenaamd "Open Dagen" houdt, heet hoogmoedig "Gezondheidswijzer", HHP staat voor "Home Health Products", men heeft een webzijde www.gezondheidswijzer.nu, men spreekt van "behandelingen", men verwijst naar een televisie-uitzending "Medical Travel", men noemt "Pijnverlichting" en meer van dat soort misleidende termen. Ook verwijst men naar relaties met universiteiten, medici en wetenschappelijke onderzoeken die helemaal niet bestaan of uit zijn verband zijn gerukt.

Als het niet zo'n trieste zaak was, zouden we kunnen lachen om de idiote teksten op de acht pagina's van het reclameblaadje, het lijkt soms wel cabaret!
Het vreemde aan alle vormen van misleiding, niet-werkende therapieŽn en rare apparaten is dat er toch altijd mensen zijn die menen er baat bij te hebben. Dat was al zo bij het magneetje van Bruno Santanera, de BioStabil, en dat is bij veel andere vormen van bedrog ook het geval. Men zou eens een wetenschappelijke studie moeten doen naar de achtergrond van dit fenomeen.

De prijs van de Andumedic-mat komt men in het krantje niet te weten, en evenmin op de webzijde van HHP. Die geheimzinnigheid heeft natuurlijk een reden. Want de goedkoopste versie van de mat kost maar liefst Ä 3600,--, te betalen in maandelijkse termijnen van Ä 100,-- gedurende 3 jaar.