Finitro

Finitro-folder

[26 mei 2010]

De acht pagina's van de professioneel uitziende, huis-aan-huis verspreide folder over Finitro zouden u kunnen misleiden en laten denken dat het om een betrouwbaar geneesmiddel gaat. Dat is het niet! Het is geen geneesmiddel en het geneest ook niets. Dat wordt ook niet beweerd in de folder, men spreekt over een ‘voedingssupplement ter ondersteuning van gewrichtspijnen’. Maar men spreekt wel over een ‘kuur’, en bij de ‘vragen en antwoorden’ suggereert men een pijnstillende en helende werking. De samenstelling van het middel wordt per 6 tabletten vermeld, en of die samenstelling daadwerkelijk klopt is de vraag. Dit soort middelen worden zelden onderzocht, omdat ze niet onder de geneesmiddelen vallen. Als dat wél zo was, dan zou men er geen reclame voor mogen maken.

Extra misleidend is de foto op pagina 7: een grijze dame in wit tenue en met een stethoscoop om de nek, kennelijk een arts voorstellende. Alle 14 personen op de afbeeldingen in de folder lachen of doen een poging daartoe ...
Er zijn aanwijzingen dat het om een nonsensmiddel gaat, omdat:
Het onbeperkt gebruikt zou kunnen worden; er geen wisselwerkingen zouden zijn met medicijnen; het alleen per post bij Vitamall te krijgen is; het niet kan worden afgehaald; er geen fabrikant van het middel vermeld wordt; er geen contactgegevens op de folder staan; er alléén een antwoordnummer op de bestelbon wordt vermeld!

Er zijn meer vreemde zaken en ongerijmdheden. Bijvoorbeeld vraag 13: “Werkt Finitro goed op artrose in combinatie met fibromyalgie?”. Daarop is het vage antwoord: “De aanwezige Collageen Type 2 is niet alleen goed voor de artrose problemen maar ook goed voor de spierproblemen. Tevens zit er ook MSM in, dit is een lichaamseigen ontstekingsremmer voor de spieren en ontstekingswerende en pijnstillende kruiden waardoor u zich sneller beter zult voelen.”

Finitro is ook de naam van een reinigingsvloeistof voor aquaria en het is in Amerika een geregistreerd merk voor een of andere coating. De vermelding op de voorzijde van de folder dat Finitro wereldwijd beschouwd wordt als hét middel tegen artrose-, reuma- en andere gewrichtspijnen lijkt ons dus niet te kloppen.
De tekst van de folder is niet voorgelegd aan de KAG/KOAG, de Keuringsraad Aanprijzing Gezondheidsproducten, en die heeft er dus ook geen goedkeuring aan verleend.

De webzijde/webshop van Vitamall ziet er op het eerste gezicht goed uit. Aan de linkerzijde staan allemaal logo's die vertrouwen moeten wekken: TNT Post, Webshop keurmerk, Thuiswinkel keurmerk, 30 Minuten beweging en Fonds beter voor gewrichten.
Links boven staat onder het kopje “Assortiment” alleen Finitro vermeld!
Achter “De 4 hoofdbestanddelen van Finitro” staat de link “lees meer”. Houden we de muisaanwijzer er boven, dan verschijnt er de productnaam “Arti-Forte”!
De webshop geeft aan dat er op factuur betaald kan worden, en dat is positief. Men laat ook een voorbeeldfactuur zien, en daarop lezen we als productnaam “Finitrose”! De makers van dit middel bedienen zich dus van meerdere namen voor het zelfde product, en dat is niet altijd een goed teken.

Bij het zoeken naar contactgegevens van Vitimall komen we steeds op hetzelfde invulformulier uit. Maar bij de link “Wie zijn wij” verschijnt er toch een vestigingsadres in Alblasserdam, met een foto erbij van het bedrijfspand. Hoewel er geen kenmerken aan het pand te bekennen zijn, gaan we er maar vanuit dat dit het echte pand is van Vitamall.
De linkpagina is ook interessant. Daarop vinden we drie links: de Hartstichting, het Reumafonds en “Reuma-Artrose Nieuws”. Die laatste is een webzijde van één pagina, waarop we alleen een nieuwsbrief kunnen aanvragen. Dat aanvragen lukt trouwens niet. En als we verder zoeken komen we de naam Reuma-Artrose Nieuws nergens anders meer tegen. Zou het slechts een verzinsel van Vitamall zijn?

Omdat het Reumafonds zich al eens met succes heeft verzet tegen reclame voor misleidende producten zoals deze, vragen we daar om een reactie over Finitro. Die reactie is opvallend mild. Het Reumafonds stelt dat Finitro een voedingssupplement is dat een aantal stoffen bevat waarvan inmiddels wetenschappelijk is aangetoond dat het kan werken bij artrosepijn. Het gaat om de stoffen Glucosamine en Chondroïtine, en de producent van Finitro lijkt zich ook aan de geadviseerde dosering voor deze middelen te houden. En MSM is onlangs aangemerkt als een zinvol supplement bij artrose. De andere genoemde ingrediënten zijn kruiden die bekend zijn in de natuurgeneeskunde. Het Reumafonds zegt nog geen aanwijzingen te hebben dat deze specifieke kruiden werkzaam zijn bij artrose, maar dat ze vermoedelijk ook geen kwaad kunnen. Veel is echter nog niet of onvoldoende onderzocht.
Aldus het Reumafonds. Onze vragen over Reuma-Artrose Nieuws en de link op de webshop van Vitamall beantwoordt men niet.
We weten niet goed wat we van deze reactie moeten denken.

Finitro geneest geen reuma, artrose, fibromyalgie of andere gewrichtsproblemen, maar dat het een pijnstillende werking zou kunnen hebben, valt niet uit te sluiten. Een pijnstiller met Paracetamol voldoet echter even goed, maar dan heel wat goedkoper. En is ook nog eens overal makkelijk verkrijgbaar.