Health Mate infraroodsauna

Health Mate infraroodsauna

[30 november 2013]

In 2012 heeft de Reclame Code Commissie nog geoordeeld dat er ontoelaatbare geneeskrachtige eigenschappen werden toegeschreven aan een infraroodsauna. En alleen al de bedrijfsnaam in bovenstaande advertentie verwijst naar (verbetering van) de gezondheid. De advertentie zegt: “Niet alle cabines werken therapeutisch”. Maar of men het dan over de eigen cabines heeft of over die van anderen, wordt niet duidelijk. En ook wordt er niet uitgelegd wat het verschil is. In elk geval wordt in de advertentie een mini-cabine met de Engelse naam Lower Body Therapist aangeprezen. Naast deze kleine cabine van tweeduizend euro, heeft het bedrijf nog diverse andere cabines met prijzen oplopend tot tienduizend euro.
Onder het kopje “Een Health Mate zorgt voor:” volgen een aantal zaken die met welzijn en gezondheid te maken hebben. Waaronder een aantal obligate zoals: betere doorbloeding en stofwisseling, betere zuurstofopname en afvoer van afvalstoffen. Dingen die erg moeilijk te controleren en te beoordelen zijn. Daarnaast zou de cabine zorgen voor verbetering bij een aantal aandoeningen als: cellulitus en verouderingsproces, acne, psoriasis en eczeem.
Of al die claims ook wetenschappelijk hard gemaakt kunnen worden, valt te betwijfelen. Vast staat wel dat warmte goed is bij koude voeten en wintertenen, daar valt niks op af te dingen.