‘Redox leidt zelfs tot leverschade’

RedoxSlank

[10 juni 2006]

Die kop staat vandaag boven een artikel in de Volkskrantbijlage De Verleiding.
Al mijn scepsis over en waarschuwingen tegen dit afslankmiddel [zie ook het Cinialb/Redox forum] blijken een schot in de roos te zijn.
De stof in de pil (senne) werkt inderdaad als laxeermiddel, en dat heeft ziekmakende en gevaarlijke effecten op het lichaam. De stof kan zelfs tot leverschade leiden.

De Volkskrant heeft ook vastgesteld dat de tekst in de paginagrote advertentie wettelijk verboden is in Nederland, en heeft uitgever Wegener van de 36 huis-aan-huisbladen waarin de advertentie staat, daarvan op de hoogte gesteld.
Wegener doet net alsof men daarvan schrikt, en zegt het Belgische bedrijf dat in opdracht van de producent werkt, dat gemeld te hebben.
Wegener beweert niet te weten wie er achter het 0900-nummer zit dat in de advertentie staat, en de mevrouw die de telefoon opneemt belooft dat de producent vanuit Zwitserland zal terugbellen.
U raadt het al: de Volkskrant is nooit teruggebeld.


[14 mei 2006]

Elke maand een nieuw wondermiddel om van dikke mensen dunne te maken. Zo zal de organisatie die hier achter zit wel hebben gedacht. Want ze toveren nieuwe slankheidskuren uit hun mouw alsof het geboren goochelaars zijn.
Zou dat nou betekenen dat alle voorgaande wondermiddelen waardeloos zijn? Want die verdwijnen weer even snel van het toneel als ze gekomen zijn...
Als het échte wondermiddelen zouden zijn en hun sensationele beloftes waar zouden maken, dan zouden er nooit meer mensen ontevreden over hun gewicht zijn!

Dat al deze producten uit dezelfde bron komen, blijkt uit de opmaak van de advertenties, de onzinverhalen, de nep-tevreden-klanten, de prijzen, de website in Zwitserland en de telefoonnummers:
Cinialb: 0900-265.89.03
ATC-Slank: 0900-265.89.05
Redox: 0900-265.89.06

Stel nou dat er wérkelijk een afslankpil zou zijn die werkt, en dan ook nog zoals beloofd: gewoon álles eten en toch massief afvallen. Wat zou er dan gebeuren als u stópt met het innemen van die pil? Dan zou uw gewicht natuurlijk weer omhoog schieten! Binnen de kortste keren zou u dan weer nieuwe pillen nodig hebben.
Zo zou u dan uw leven lang die pillen moeten blijven slikken om slank te blijven. Want dat is toch wat u wilt, blijvend slank zijn?
Reken dan maar eens uit wat dat u gaat kosten, als u de rest van uw leven die dure pillen moet kopen.

Op zich zou het best mogelijk zijn om een pil te fabriceren waarvan men gaat afvallen. Bijvoorbeeld omdat die pil de eetlust sterk vermindert, of omdat er in die pil een gruwelijke stof zit die uw maag vernielt zodat er geen normale stofwisseling meer mogelijk is. Ik noem maar wat.

Ik kom daar op omdat ik op internet heb gezocht op de naam Redox. Naast het feit dat Redox een bedrijfsnaam is van een bestaand bedrijf (dat niks met de afslankpillen te maken heeft), kom ik allerlei ingewikkelde chemische en elektrochemische processen tegen. Ze hebben alle met een vorm van oxidatie (roest) te maken. En zelfs met de oxidatie van suiker in het lichaam, maar ik weet niet wat ik me daar bij moet voorstellen.

Het Redox wondermiddel zou, volgens de paginagrote advertentie, uit Spanje komen. Alleen heet het daar geen Redox maar Manasul. En Manasul is rode (of groene?) thee.
Als die thee zou helpen bij het afvallen, dan zal die vast stukken goedkoper te krijgen zijn dan deze pillen.

Als ik zou willen afvallen dan zou ik nóóit, maar dan ook nóóit zomaar pillen van totaal onbekende herkomst gaan slikken! Ofwel er zit geen enkele werkzame stof in, ofwel er kunnen levensgevaarlijke zaken in zitten. Als u er ziek van wordt, dan kunt u immers nérgens terecht met uw klachten.
Raadpleeg altijd eerst uw huisarts of een andere betrouwbare instantie voordat u afslankpillen gaat slikken. Of nog beter: begin er maar helemaal niet aan.

O ja: de drie onderlichamen in de advertentie zijn absoluut niet van dezelfde dame, en ook de andere dame staat misleidend afgebeeld (“voorheen”: dik aangekleed en “thans”: in bikini).