Revitive en Zoetemelk

Revitive en Zoetemelk

[1 maart 2015]

J

oop Zoetemelk, winnaar van de Tour de France, beveelt Revitive aan.
Het trucje om een (ooit) bekende Nederlander te gebruiken voor het aanprijzen van een product, is al vaak toegepast. Tegen veel geld laten bekende personen zich vaak graag overhalen, met in hun achterhoofd de gedachte dat ze dan meteen ook weer eens onder de aandacht van het volk komen te staan. Het trucje is niets anders dan dat, en het schijnt niet bij iedereen meer te werken. Want uit reacties op internet blijkt dat velen het inmiddels doorzien. Als er in dit soort reclame een bekende Nederlander aan te pas moet komen, dan zal er aan het product zelf wel het een en ander schorten.
Op de Engelse (het apparaat komt uit Engeland) en de Duitse webzijdes worden er trouwens geen bekende personen gebruikt.

Wat is het voor een wonderapparaat? Revitive is het enige apparaat dat de bloedsomloop verbetert, zo beweren de makers. Door middel van “milde elektrische spierstimulatie van de voeten” zorgt het apparaat ervoor dat het bloed weer van de voeten naarboven naar het hart wordt gepompt. En dat verhelpt natuurlijk prompt een aantal vervelende voet- en beenproblemen, zoals vermoeidheid en zwellingen. Elke dag een half uur stilzitten met de benen op het apparaat is minder lastig dan een half uur bewegen, volgens de reclame.

We kwamen de Revitive pasgeleden tegen bij elektronicaketen BCC, maar het blijkt dat bijna alle andere ketens het ding ook in de verkoop hebben. Bij allen speelt de winst dus een grotere rol dan de eerlijkheid.
Op een Belgische webzijde kwamen we nog wat ongerijmde informatie tegen over de werking van het toestel:

Hoe werkt de Revitive?

De Revitive activeert het tweede hart door middel van elektronische spier stimulatie (EMS) door de voetzolen op de zwarte voetafdrukken op de Revitive te plaatsen. Deze elektronische golven stimuleren de spieren om de circulatie te activeren. Het bloed wordt hierdoor terug naar het hart gepompt.

WidePulse golven

Deze golven zijn de nieuwste innovatie op het gebied van onderzoek naar de stimulatie van de bloedcirculatie. De golven, die een langere tussenpauzes hebben, zorgen er voor dat het effect langer duurt. Vergelijk het met een spons die is ondergedompeld in water. Wanneer deze spons wordt uitgeknepen en het water er hierdoor uitgedrukt wordt is de spons dus steeds korte tijd en beperkt gevuld met water. De spieren in de benen krijgen door de WidePulse golven meer tijd om het bloed naar boven te pompen voordat de volgende golf komt.

Met dit soort nonsens-informatie wordt de geloofwaardigheid van het apparaat tot nul gereduceerd.
De Revitive kost € 300,-- en dat bedrag kan men besparen door dagelijks een half uur te bewegen. Voor mensen die slecht ter been zijn hoeft dat bewegen niet per se wandelen te zijn, het kan ook liggend of zittend in de stoel. Dat zeggen zelfs de onderzoekers die het apparaat hebben getest.