Vascu-Vitaal

Advertentie in NCRV-gids

[12 september 2011]

Vascu-Vitaal schijnt al vele jaren te bestaan, maar van de importeur Oligo-Pharma in Hilversum hebben we nog weinig gehoord.
Dankzij de hardleerse NCRV en haar Gids nr. 37 van deze week, komt daar nu wellicht verandering in. Want beweringen als “uiterst gezond voor hart- en bloedvaten” zijn regelrechte medische claims, die hard gemaakt moeten kunnen worden. En gezien diverse publicaties en kritiek van o.a. de Consumentenbond, zal het bedrijf daar een zware dobber aan hebben.
Want naar het schijnt weet de importeur niet veel meer dan dat er vitamines, mineralen en aminozuren in het goedje zitten. En zo schamel weinig informatie geeft geen enkele fabrikant tegenwoordig meer. Of het nu om een bakker die brood bakt gaat, of om een fabrikant van geneesmiddelen, de ingrediënten waaruit hun producten bestaan staan altijd nauwkeurig vermeld.

De webzijde van Oligo-Pharma heeft nog meer ‘beloftes’ voor ons in petto: “Tintelen van de handen; Kramp in de kuiten; Duizeligheid; Oorsuizen; Geheugenzwakte”, mensen die er last van hebben kunnen hun heil zoeken bij dit middel. Althans zo suggereert de importeur, en nog veel meer:

Aderreiniger, maakt bloedvaten schoon
Lost plaque op in het bloedvat
Goed voor het hart
Bevordert de conditie van de hartspier
Bevat een keur aan afweerstimulerende afweerstoffen
Goed voor de bloeddruk
Anti-oxydante werking

Zelf dokteren met hart- en bloedvaten is natuurlijk altijd levensgevaarlijk!
Ook heeft een verontreiniging van het middel eens tot problemen geleid bij gebruikers. Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde schrijft in 1997:
“Waarschijnlijk was tijdens het productieproces van de nieuwe partij verontreiniging van het preparaat met runderschildklierweefsel opgetreden. Voorgesteld wordt om op de verpakking van alternatieve middelen een waarschuwing verplicht te stellen waaruit blijkt dat er van overheidswege geen toezicht op de samenstelling of de bereidingswijze is.”

Daarom is het goed dat er nu klachten ingediend zijn bij diverse instanties, waaronder de Reclame Code Commissie en de Voedsel en Warenautoriteit. En dan zal blijken dat een bedrag van € 99,-- tot € 245,-- voor Vascu-Vitaal-korrels weggegooid geld is, en dat reclame voor dit voedingssupplement niet meer zal mogen plaatsvinden.