Bakker, Hillegom (1)

Gratis camera's

[8 september 2009]

Het kost weinig moeite om bij “bloembollen-per-post” Bakker te Hillegom VIP-klant te worden. Eén klein bestellinkje volstaat. Om te zorgen dat er daarna nóg een keer wat wordt besteld, voegt Bakker bij de recente catalogus vijf documenten bij. Die papieren staan vol met juichende teksten, felicitaties en vooral héél vaak de woorden Gratis, Dringend, Urgent, Belangrijk en Garantie.
Wat is er dan zo gratis en zo belangrijk? Maar liefst zeven verschillende afbeeldingen van een Panasonic Lumix digitale camera met 10 megapixels maakt ons duidelijk wat we krijgen. Gegarandeerd, 100% gratis, exclusief voor trouwe en meest gewaardeerde klanten, en met behulp van twee garantiezegels. Naast de Panasonic staan er nog twee andere merkcamera's (Sony en Canon) en één onbekende in de lijst van gratis camera's voor VIP-klanten.

Gratis camera

Naast de mooie digitale camera's is er nog een extra gratis verrassing: “4x4 schitterende Flatscreen TV-DVD Combi's”. De desbetreffende Garantiezegel 2 bevat de code G 7883, en hoe verheugend, die staat ook in de lijst met winnende codes! Bakker: “Staat op uw 2e garantiezegel een geldige code? Stuur deze dan vandaag nog in!”
98% van de teksten doet ons geloven dat we er niet aan hoeven te twijfelen dat we gegarandeerd twee prachtige geschenken zullen krijgen. Als we alleen maar binnen 14 dagen iets bestellen uit de Bakker catalogus.

Als we op zoek gaan naar de ‘Toekenningsvoorwaarden’ lezen we daar echter dat: “De geschenken worden toegekend op basis van volgorde van binnenkomst. De snelste inzender ontvangt de Panasonic camera, de op één na snelste inzender de Canon camera, de op twee na snelste inzender de Sony camera en de overige inzenders de Acari (klinkt als Atari) camera.”
Daarnaast staat er nog dit: “Onder de inzenders van één van de 16 geldige flatscreen TV/DVD-codes worden bovendien 4 televisies met ingebouwde DVD-speler verloot. Deze actie loopt in meerdere landen t/m 30 november 2009.”

Deze voorwaarden zijn complete waanzin. Want hoe kan iemand nu de snelste inzender zijn? NIEMAND kan de snelste inzender zijn, want Bakker weet niet wanneer de post bij de klant is bezorgd (partijenpost mag over meerdere dagen gespreid bezorgd worden), wanneer die gelezen is, hoe snel de klant de bon heeft ingevuld en hoe hard hij naar de brievenbus is gerend om hem te posten...
Bakker verstuurt uiteraard niet alle post in alle landen tegelijkertijd. Anders zouden alle bestellingen ook ongeveer gelijktijdig binnenkomen. Wél komen er na een mailing dagelijks honderden of duizenden bestellingen binnen in de postbus van Bakker, en die worden als één bundel overhandigd. Hoe kan Bakker dan controleren wie er de snelste inzender is geweest? Want in de voorwaarden valt ook nog te lezen: “deze actie berust niet op toeval.”
Dat is natuurlijk ook weer grote onzin, want er staat dat er 4 televisies worden verloot. Dus géén 16 zoals elders staat, maar slechts 4. De apparaten (zo klein als anderhalf keer een CD/DVD) worden verloot, en als dat geen toeval is wat is het dan?

Elke klant die voor het minimumbedrag bestelt krijgt dus hooguit de Acari camera, en dat is een goedkoop prulapparaat (met véél minder pixels dan de 1,3 miljoen die er gesuggereerd worden!) die niemand ooit zal gaan gebruiken!
Tot slot heeft Bakker nog een gigantische verrassing voor ons in petto: “De bijpassende software & batterijen kunt u bijna voor niets meebestellen!” Voor slechts € 2,45 krijgen we de software erbij en voor slechts € 2,45 krijgen we de batterijen erbij.
Als we dat doen, dan hebben we onze eigen “gratis” camera betaald. Want software en batterijen worden immers altijd gratis meegeleverd met een digitale camera! Zonder software kan er niet goed met een camera gewerkt worden.

Bakker houdt er nog meer criminele activiteiten op na. Wat we al vermoedden blijkt te kloppen: Bakker stelt zijn klantenbestand ter beschikking van andere dubieuze bedrijven (zoals o.a. Garant-o-Matic).
Bakker maakt zich met dit alles schuldig aan diverse wetsovertredingen, waaronder bedrog en misleiding.