Chinese geneeskunst

Chinese geneeskunst

[24 november 2005]

In de huis-aan-huis weekbladen waarin de advertenties van Marcos von Ring staan, kan men ook ‘genieten’ van gelijksoortige, zéér dubieuze, advertenties.

Zoals deze, onder de kop “Hoe de Chinese geneeskunst u kan helpen om (zelf) de ziekte uit uw lichaam te laten verdwijnen”!

Bah! bah! en nogmaals bah! Het begint nu toch werkelijk de spuigaten uit te lopen met al deze baarlijke nonsens-advertenties. Ik begin nu bijna de neiging te krijgen om degene die dit uit zijn duim heeft gezogen en degenen die er geld aan willen verdienen een ongeneeslijke ziekte toe te wensen. Ik doe het niet, omdat ik er te fatsoenlijk voor ben. Maar ik weet niet hoe lang ik dat nog volhoud.

Ook deze paginavullende advertentie heeft alle kenmerken van “oplichtersproducten” zoals Maria Duval, Marcos von Ring, BioStabil, etc.
Net als die laatste speelt men hier weer - op een héél gevaarlijke manier - in op de gezondheid van de mens.
Iedereen lijdt wel eens ergens aan en iedereen wil graag de zekerheid van een volmaakte gezondheid.

Maar dat je door het kopen van een boekje (“Handboek voor volledige zelfgenezing”) álle kwalen zelf kunt genezen en nooit meer een dokter nodig zult hebben, dat is de krankzinnigheid ten top.
Ja, laat de zieke geest die dit allemaal heeft bedacht zichzelf maar eerst eens gaan genezen, dan zal hij het wel uit zijn hoofd laten in het vervolg.

Dit soort grootscheepse oplichterspraktijken beginnen steeds meer te lijken op die van de vele Afrikaanse oplichters. Zoals die regelmatig in bijv. Opgelicht worden ontmaskerd.

Als het niet om ernstige oplichting ging, maar om een flauw grapje, dan zou de tekst van de advertentie van a-z om te brullen van het lachen zijn. De beschreven voorbeelden van zelfgenezing zijn echt te lullig voor woorden:


Een voorbeeld van een heel eenvoudige innerlijke oefening, die energie naar het hart voert

Ga gemakkelijk staan of zitten en houd uw gestrekte handen op schouderhoogte voor uw borst. De vingertoppen moeten zo dicht mogelijk bij elkaar liggen, zonder elkaar te raken. De ogen zijn gericht op de vingertoppen of half gesloten. Dat is alles wat u hoeft te doen!
De hartslag wordt met niet één slag per minuut verhoogd.
Deze oefening wekt een energiestroom op, die via de vingers van de rechterhand naar binnen gaat, door de borst loopt, in het hart trekt en dan door de linkerarm, hand en vingers loopt.
Terwijl de energie door het hart stroomt, versterkt deze de hartspier en de bijbehorende bloedvaten.


Hoe je gestrekte handen op schouderhoogte voor de borst kunt houden is mij een groot raadsel, volgens mij is dat onmogelijk.
Deze oefening wekt een energiestroom op, ra ra hoe kan dat? Je doet helemaal niets en toch ontstaat er een energiestroom. Ik vraag mij af om welk soort energie het zou kunnen gaan? Waterstroom, luchtstroom, atoomkracht, trekkracht, duwkracht, hefkracht, raketkracht, paardenkracht, elektrische kracht? Het staat er niet bij.
En hoe komt die energiestroom dan zo precies in de vingers van de rechterhand? En hoe loopt die dan zo precies door de rechterhand, door de borst, en hoe kan die in het hart trekken? Dat is wel een heel vreemde beschrijving van een energiestroom, energie trekt nooit ergens in.
En dan gaat de stroom verder door de linkerarm, hand en vingers.
En dan? Waar blijft hij dan? Stroom is alleen stroom als hij zich via een zg. gesloten circuit kan voortbewegen! En omdat de vingers elkaar niet mogen raken, is dat circuit (dat op zich ook helemaal geen circuit is) niet gesloten.

En hoe dan die hartspier en de bijbehorende bloedvaten kunnen worden versterkt wordt ook niet duidelijk. Met steunbalken misschien? Het complete hart is zelf de, zeer krachtige, hartspier. En geloof me: die is echt niet met zo'n lullig oefeningetje te beïnvloeden, op geen enkele manier.

Een kind van twee kan zulke onzin verzinnen.

Het jammerlijke is dat er altijd mensen zijn die er geloof aan hechten, sterker nog die er hun laatste redmiddel in zien. Dát maakt het zo kwalijk.

Laat ik heel duidelijk zijn: Het staat iedereen vrij om voor € 33,-- het flutboekje te kopen en zelfs nog om de hilarische oefeningen te doen die er in staan, maar geloof in Godsnaam niet dat u er ook maar een centje beter van zult worden.

Een goed gebed tot God is effectiever, en kost nog niets ook.


Direct Home Shopping, Adm. Lonckestraat 1B/C, 4702 XH Roosendaal.
Antwoordnummer 951, 4700 VB Roosendaal.
Wie kent dit adres in Roosendaal?
Het is ook mogelijk om telefonisch te bestellen:
“Alle dagen dag en nacht”.