KleeneZe

KleeneZe catalogus

[1 maart 2005]

etwerkmarketing, multi-level marketing en piramideverkoop. Het zijn drie benamingen voor geldverdiensystemen. Ze zijn wettelijk verboden, maar ze duiken toch steeds weer opnieuw op en met steeds dezelfde, of iets gewijzigde, ronkende verhalen eromheen.
Zelfs het Centrum voor Werk en Inkomen laat ze toe als zogenaamde “vacatures”, hoewel men toegeeft dat het om verboden activiteiten gaat.
Met vacatures heeft het allemaal niets te maken, wél met solliciteren: geïnteresseerden solliciteren naar een gegarandeerde teleurstelling bij het geldverdienen. Iedereen die legaal geld wil handelen, dient zich te vestigen als zelfstandig ondernemer. En daar komt heel wat rompslomp bij kijken.

KleeneZe is de naam van het zoveelste nieuwe systeem. Het komt ditmaal niet uit Amerika maar uit Engeland, en bestaat sedert september 2004 in Nederland. Hoewel de naam hier weinig aantrekkingskracht heeft, als je 't ons vraagt.
Via de website van De Snel Vooruit Groep leer ik hoe men het systeem aan de man of vrouw probeert te brengen.
Het kenmerk van KleeneZe is dat men eraan kan deelnemen door catalogi te verspreiden. Een catalogusje telt 12 pagina's en er staan zo'n 400 “handige” artikelen voor prijzen vanaf 1,99 in.
De catalogus moet een deelnemer (“distributeur”) later weer bij de mensen ophalen, om dan meteen de bestelling te noteren. De eventueel bestelde producten moet men naderhand bij de klanten afleveren en ook met ze afrekenen.

De geldverdienmogelijkheden zijn wat moeilijk te doorgronden:
1. Retail Winst (24%)
2. Groeps Volume Winst (10-24%)
3. Royalty Bonussen (9%)

Het eerste percentage (24%) is de winst over het bedrag van de verkochte producten, en het tweede percentage (10-24%) betreft een soort bonuswinst die afhangt van de hoogte van de omzet. Tot 1300 euro 10%, bij meer dan 7500 euro 24%.
De omzetbedragen gelden voor periodes van 4 weken. Er wordt dan ook geen 12 maar 13 keer per jaar bonuswinst uitbetaald, zo meldt het systeem trots.
Die omzet hoeft een deelnemer niet zelf te maken, daarvoor komt het piramide-effect om de hoek kijken: richt een eigen groep op en zoek nieuwe deelnemers. De omzet van die nieuwe deelnemers telt mee voor de Groeps Volume Winst.
Geraffineerd, niet? Zo houdt men het piramidespel volledig intact. (Zolang het duurt tenminste.)
Op internet worden heel mooie verdiensten voorgespiegeld en heel mooie staatjes en grafieken gepresenteerd. Maar hoe winstgevend zou een dergelijk systeem nu eigenlijk kunnen zijn?
Het inschrijfgeld bedraagt 25 euro per jaar.
Of de catalogi geld kosten kom ik op de site niet tegen. Bij navraag blijkt een starterspakket van 50 catalogi € 25,00 euro te kosten. Dat is dus 50 eurocent per stuk.
Men geeft zelf aan dat de gemiddelde omzet per catalogus 2 euro bedraagt!
Als een deelnemer bij hard werken 40% van de verkoopwaarde krijgt, dan is dat 0,80 euro.
Daar gaat dan eerst de 0,50 euro van de catalogus van af.
Blijft over: 0,30 euro winst per catalogus.
Bij 50 catalogi zijn de BRUTO verdiensten dus 15 euro.
[Op het KleeneZe-forum wordt zelfs gesproken van 1 euro per catalogus. In dat geval zijn de verdiensten dus negatief!]
Natuurlijk zijn dit gemiddelden. Het kan voorkomen dat iederéén die een catalogus in de bus krijgt, een bestelling doet (zéér onwaarschijnlijk), maar het kan ook zijn dat 50 catalogi geen enkele bestelling oplevert. Men moet dan meerdere pakketten van 50 blaadjes kopen en verspreiden.
Het terughalen van een catalogus (die ongevraagd bezorgd is), en deze opnieuw verspreiden zal in veel gevallen niet lukken.
Iedereen kan uitrekenen dat een deelnemer aan dit systeem zich dood moet werken om er redelijke verdiensten uit te halen.
Het is precies zoals bij alle andere piramidesystemen: alleen de mensen aan de top worden er rijk van.
En dan laten we de vraag of men niet in aanraking komt met nog andere wetten, zoals de Wet op de Colportage, maar even buiten beschouwing. Verder heeft men een vergunning nodig voor huis-aan-huis verkoop. En hoe zit het met retourrecht en defecte producten, wie is daar verantwoordelijk voor?
Een zelfstandig ondernemer moet ook rekening houden met betaalde en af te dragen BTW, en dat vergt heel wat administratief werk.