Miljoenen-oplichting met valse brieven

In beslag genomen geld

Foto: Openbaar Ministerie

2 juni 2016

et Amerikaanse Department of Justice en de Nederlandse FIOD zijn in een gezamelijke actie 10 locaties in Nederland binnengevallen om er bewijzen te verzamelen van grootschalige oplichting door middel van massaal verstuurde brieven met valse beloftes.
Zes Nederlandse bedrijven worden verdacht van oplichting en poging tot oplichting van honderdduizenden mensen over de hele wereld. Ze gebruikten daarvoor maar liefst 300 verschillende postbussen. Het totale fraudebedrag loopt vermoedelijk in de vele miljoenen. Gelijktijdig met de actie van de FIOD heeft The Department of Justice (DoJ) in de Verenigde Staten namens honderdduizenden slachtoffers een civiele klacht ingediend tegen twee van de verdachte bedrijven en een bestuurder in Nederland.

Recht & Krom stelt de betreffende vorm van oplichting al sedert 2004 aan de kaak, en heeft vele malen om actie gevraagd van de Nederlandse overheid. Merkwaardig dat er in 2016 dankzij de Amerikaanse overheid pas wordt ingegrepen. Even vreemd is het dat mensen nog altijd in dit bedrog trappen, en zomaar een bedrag van 45 euro in een envelop stoppen en naar een onbekende postbus sturen.