Hanna Winter

Hanna Winter

[13 juni 2005]

Eén Hanna Winter maakt nog geen zomer. Het is een voor de hand liggende woordspeling.
Hanna Winter is de zoveelste naam in een lange rij van personen die ons moeten laten geloven dat ze gerenommeerde helderzienden, waarzeggers, paragnosten, numerologen of astrologen zijn.

De figuur Hanna Winter is in het leven geroepen om voor te wenden dat ze astrologe is. En evenals haar branchegenoten loopt ze over van medelijden en medeleven met haar minder bedeelde medemens. En ze wil haar gaven inzetten voor die arme medemens. Ze moet dus wel een heel goed mens zijn!

“Deze brief is persoonlijk voor u bestemd!”
De nonsenszinnen druipen meteen weer van het papier af.
Heel opvallend aan deze brief is dat er een paar keer nadrukkelijk wordt gevraagd om met niemand over de brief te praten, zelfs niet met naaste vrienden en familieleden!
Het is duidelijk dat men alles probeert om niet in Recht & Krom te verschijnen. Helaas tevergeefs.

Hanna Winter beweert dat iedereen weet dat ze op astrologisch vlak groot succes heeft geboekt. Iedereen is ervan op de hoogte dat haar horoscopen tot de beste van de hele wereld behoren.
Nou, ik wist het niet. Ik heb zelfs nog nooit van astrologe Hanna Winter gehoord! En ik durf ook te wedden dat de dame op de foto niet Hanna Winter heet en géén astrologe is.

Het verhaal van Hanna Winter komt duidelijk uit de koker van Amanda Kane of Maria Duval. De kleine groep van mensen die haar brief hebben ontvangen heeft ze zorgvuldig geselecteerd omdat die het verdienen om te profiteren van de gaven van Hanna.
Wat zullen de tekstschrijvers een lol hebben bij het verzinnen van al die ronkende volzinnen. Op drie A4 kantjes hebben ze zich helemaal kunnen uitleven.
En uit ervaring weten we dat vervolgbrieven alleen maar langer worden. Iemand die éénmaal heeft toegehapt wordt volkomen uitgemolken.

Op welk vlak kan Hanna Winter de arme medemens van dienst zijn? Dat is niet moeilijk te raden: liefde, relaties, geluk, beroep, succes, geld en gezondheid.
Het geijkte rijtje waar de hele wereld van in elkaar zit en waar iedereen vroeg of laat wel eens mindere ervaringen mee heeft. Iedereen voelt zich dus aangesproken!

En wat kan onze Hanna in concreto voor ons doen? Een horoscoop maken. Natuurlijk, ze is immers astrologe. En ze gaat een horoscoop maken die: “voor 100% afgestemd is op de persoonlijke gegevens die ik van u ontvang” en ze geeft daarbij “De Hanna Winter-Waarheidsgarantie”.

Op de eerste bladzijde zegt mevrouw Winter dat ze met precisie de toekomst kan voorspellen en op bladzijde 2 zegt ze geen helderziende te zijn.
Een serieuze astrologe doet niet aan toekomstvoorspellingen, maar Hanna Winter is dan ook geen serieuze astrologe.
Ze wekt wel de indruk dat een toekomsthoroscoop de oplossing is voor alle problemen en een garantie voor geluk, rijkdom en succes in de liefde.
Dat échte horoscopen ook negatieve aspecten aangeven, daar rept mevrouw niet over.

Op blad 3 schrijft ze: “Stuur mij onder geen enkele voorwaarde geld” en op de volgende pagina verklaart ze 22,90 euro in rekening te brengen voor een 6 maands-horoscoop.

Natuurlijk draait het allemaal alleen om geld, dat had u toch allang gesnapt?
Het mooie van Hanna Winter is dat er alleen betaald hoeft te worden als de gestuurde horoscoop en de karakteranalyse die men er gratis bij krijgt, volledig bevalt. Zo kan men nog eens een gokje wagen.

Niet alleen vraagt Hanna Winter om haar brief strikt geheim te houden, ook wat haar eigen gegevens betreft is ze niet scheutig met informatie. De hele brief bevat alleen maar een postbusnummer (Hanna Winter, Postbus 3343, 5902 RH Venlo) en dat wekt weinig vertrouwen.