Gn hulp van de politie (1)

[24 oktober 2008]

Ria den Ouden (gefingeerde naam) is een vrouw van middelbare leeftijd die woont in een grote stad in Twente. Haar leven lang wordt ze misbruikt, mishandeld en vernederd door mannen. Vanaf haar derde jaar door haar eigen vader en vervolgens door haar vrienden en echtgenoten. Inmiddels is ze al weer enige jaren gescheiden van haar tweede man, die haar jarenlang heeft geterroriseerd en onderdrukt. Zodanig dat ze er door in een langdurige psychose is terechtgekomen. Die psychose heeft geleid tot ettelijke zelfmoordpogingen en delicten, waardoor ze in het psychiatrische hulpcircuit is beland.
Langzaam klimt Ria uit het diepe dal, maar haar ex blijft proberen om haar te onderdrukken, o.a. via hun dochter en middels het opzettelijk achterhouden van persoonlijke bezittingen (o.a. dagboeken en foto's) die hij misbruikt om haar bij anderen belachelijk te maken.

Na drie jaar is Ria het zat om nog langer geduldig op haar spullen te wachten, en schrijft ze haar ex een korte zakelijke brief met het verzoek om teruggave van al haar spullen. Ze geeft hem een maand tijd om aan het verzoek te voldoen. Als er na die tijd geen reactie is gevolgd, gaat ze naar de politie om aangifte van diefstal te doen. Inmiddels denkt ze sterk genoeg te zijn om ook de geestelijke mishandeling en de verkrachtingen van de man aan te kaarten.

Agent Poens (gefingeerde naam) die haar verhaal in eerste instantie aanhoort, kijkt peinzend bij het horen van haar naam. Dan weet hij het weer: de ex-man van Ria heeft ongeveer een maand eerder de politie gebeld met een klacht over stalking en permanent lastig vallen per brief en telefoon door zijn ex-vrouw.
Ria is perplex over zulke grove leugens! Ze is nimmer bij hem in de buurt geweest en ze heeft hem slechts n brief gestuurd.
De ex blijkt na ontvangst van Ria's brief de aanklacht gedaan te hebben, en die is overduidelijk vals. Agent Poens lijkt daar niet helemaal van overtuigd te zijn. Maar hij belooft om bij de man langs te gaan om Ria's bezittingen op te halen.
Mocht de ex tegenover de politie eventueel verklaren dat hij de spullen niet meer in zijn bezit heeft, dan kan Ria direct aangifte doen van verduistering, zo stelt de agent.

Een maand later heeft Ria nog niks gehoord, en ze belt naar het bureau. Ze krijgt pas weken later een reactie van agent Poens. Die vertelt haar dat hij (die dag?) bij haar ex is geweest, en dat die heeft verklaard alle spullen al direct bij de scheiding te hebben weggegooid. Aangifte doen kan daarom ook niet meer...
O, en hij heeft ng een mededeling: de ex heeft de aanklacht wegens stalking weer ingetrokken. Omdat Ria hem de laatste twee maanden niet meer zou hebben lastiggevallen!
Daarmee is de zaak, wat hem betreft, afgedaan.

Wr een man die de vrouw respectloos behandelt, in plaats van dat hij voor haar opkomt en beschermt. Zoals hij volgens zijn beroep en afgelegde eed verplicht is te doen!