Panasonic radio

Panasonic radio

[29 juli 2014]

Fabrikanten doen gewoonlijk hun uiterste best om hun producten zo gunstig mogelijk voor te stellen. Daarbij overdrijven ze soms de kwaliteit en de mogelijkheden. In dit artikel belichten we een ander geval, namelijk dat van de Panasonic radio die méér in zich heeft dan aanvankelijk lijkt.

De draagbare Panasonic RF-D10 is er in drie kleuren: zwart, wit en zilver. Omdat de witte uitvoering ter uitzondering ook eens in Nederlandse winkels verkrijgbaar, en de prijs acceptabel is, hebben we hem aangeschaft.
De radio heeft een klassiek ontwerp meegekregen - sommigen noemen het “Retro-design” - en het formaat is groot genoeg om een flinke luidspreker te herbergen. De ontvangst-mogelijkheden zijn: FM, DAB en DAB+. Alleen de eerste en de laatste zijn in Nederland nog zinvol, DAB is hier vervangen door DAB+. En die zal op termijn de FM-band overbodig maken.

Opvallend is dat de geluidskwaliteit van de analoge FM-zenders beter is dan die van de digitale DAB-band. Terwijl men ons juist wil doen geloven dat digitale radio het summum van kwaliteit is. Ook zou DAB veel minder storingsgevoelig zijn. Dat soort beweringen zijn betrekkelijk, want een DAB-signaal moet voldoende sterk zijn om hoorbaar te kunnen zijn, terwijl de FM-band ook nog zwakke zenders kan ontvangen.

Over de kwaliteit van de radio kunnen we kort zijn, het gaat hier om een kwaliteitsproduct dat met zorg is gefabriceerd en waarvan het geluid van hoog niveau is. Zowel de DAB-band als de FM-band klinken uitmuntend. De radio bezit, net als vroeger, twee grote draaiknoppen aan de zijkant. Eén voor het volume en één voor de afstemming. Ook de digitale DAB-zenders kunnen gewoon met de afstemknop worden opgezocht, er is alleen nog een druk op de Enter-knop nodig om een zender hoorbaar te maken.

Panasonic radio

Op de doos en in de beschrijving staat te lezen dat de radio 10 voorkeuze-toetsen heeft waaronder men tot 10 zenders kan opslaan voor snelle toegang. In bijna alle recensies op internet en in webwinkels wordt dit ook letterlijk zo overgenomen. In werkelijkheid zijn er echter 20 geheugenplaatsen, want er kunnen zowel 10 FM-zenders als 10 DAB-zenders worden opgeslagen.
Vandaar dat we deze radio hier even in het zonnetje zetten.