Duitse folders

[1 december 2004]

“Sie sollen Deutsch reden!!!” blaft de man mij toe.
We staan op drie meter van de grens met Duitsland, aan de Duitse kant. De enige gebouwen die hier staan, zijn vier voormalige douanegebouwen die verbouwd zijn tot woningen. Omdat er uitsluitend auto's met Nederlands kenteken staan, vermoeden we dat er hier alleen maar Nederlanders wonen.
Zoals gewoonlijk stel ik mijn vraag in de grensoverschrijdende taal die bijna iedereen aan weerszijden van de grens verstaat: het dialect.
De man trekt een bedenkelijk en geïrriteerd gezicht, gevolgd door het Duitse commando “U zult Duits spreken!”
Op mijn vraag in het hoogduits of hij geen “Platt” verstaat, antwoordt hij met een verontwaardigd “Nein!”

Thuisgekomen, op meer dan 50 kilometer afstand van de grens, vind ik weer een aantal folders in de bus van Duitse bedrijven. En ze bevatten geen woord Nederlands! Ik vind de hooghartige houding van Duitse bedrijven om Duitstalige folders en brochures in Nederland te laten bezorgen buitengewoon irritant. Jarenlang heb ik ze dan ook retour afzender gestuurd, maar ze blijven er domweg mee doorgaan. Kennelijk zijn er ook nog Nederlanders die erop reageren. En dat vind ik dan weer dom. Stel je voor dat wij folders in de Nederlandse taal zouden verspreiden in Duitsland. De wereld zou te klein zijn, en de Duitse overheid zou vast oproepen tot een boycot van Nederlandse bedrijven.

Extra irritant is dat ze ook geen rekening houden met ons Sinterklaasfeest, in Duitsland kennen ze alleen het kerstfeest en daar draait werkelijk alles om.
Daarom stel ik voor om de Duitse bedrijven die denken dat ze zich niks gelegen hoeven te laten liggen aan de Nederlandse taal NIET met een bezoek te vereren. Vanaf nu zal ik alle Duitse reclame die ik in de bus krijg hier vermelden.


MömaMÖMA XXXL

Warenhuizen (huishoudelijk, textiel, meubels) in Braunschweig en Nordhorn.
Voor het eerst staan hier op de voorkant in het Nederlands (maar in piepkleine letters) de openingstijden en de mededeling dat financiering niet geldt voor Nederlandse klanten.


NovaNOVA-MÖBEL

Woonwarenhuizen in Dinslaken, Emmerich, Gronau en Rhede.


Bruno KleineBRUNO KLEINE

Kledingwinkels in o.a. Gronau en Osnabrück.


Bruno KleineASTROH KÜCHEN

Keukenzaken in onder andere Gronau, Essen en Bochum.

[Heeft op 27 april 2005 een 8 pagina's dikke krant ter gelegenheid van onze Koninginnedag verspreid, volledig in het Nederlands! Hulde, Astroh!]