Home Deliverance

Home Deliverance

[26 juni 2005]

“Home Deliverance Voordeelkrant Gratis Thuisbezorgd”.

Dat zijn de grote koppen op de voorkant van het krantje dat mijn voorhoofd aan het fronsen brengt. Wat home betekent, kan ik nog wel raden, dat is huis of thuis. Maar dan Deliverance, daar moet ik echt een woordenboek voor raadplegen. Het ziet er Frans uit, maar Home is weer Engels, dus kijk ik in het Engelse woordenboek. Daar lees ik dat het Verlossing (of bevrijding, redding) betekent. Dat wordt dan Thuis Verlossing.
Nee, het krantje gaat niet over baby's die op komst zijn, er worden allerhande “nuttige” producten in aangeboden voor huis, tuin, keuken, fiets etc.

Het krantje is maar één dubbelgevouwen vel papier, en heeft dus vier zijden. Als de amateuristische opmaak representatief is voor de rest van de organisatie, dan belooft dat niet veel goeds. De teksten in het krantje lijken uit het Engels vertaald, want soms is er een blokje tekst vergeten te vertalen. En dan zien we een aanbieding als “Metal crimp-plier” met de omschrijving geheel in het Engels.

Ook veel andere productomschrijvingen zullen voor een leek onbegrijpelijk zijn, zoals: “GP Powerbank Mini” (het blijk een batterijlader te zijn), de Cobra MT525 (waarbij helemaal niet wordt uitgelegd wat het is) of “Sunny Day Tanningsspray”.
De binnenpagina's gaan over fietsen (“meer dan 18.000 fietsartikelen”) en dieren (“meer dan 6.000 dierenbenodigdheden”) en op de achterpagina staan rugzakken e.d. (“meer dan 30.000 onderdelen + overige artikelen”).

Pas onderaan de achterpagina wordt duidelijk waardoor mijn voorhoofd zich ging fronsen. Daar staat “Uw distributeur” en eronder in een wit vakje de gestempelde tekst “Daphne Koch”, een e-mailadres en een gsm-nummer.

Daarnaast staat een bon afgedrukt die kan worden opgestuurd naar een antwoordnummer in Lelystad. Op die bon kan men aankruisen dat men graag meer informatie wil over: dierenartikelen, telefoondiensten, natuurproducten, huishoudelijke artikelen of fietsartikelen.
Naast eigen naam en adres moet men de Distributeursnaam (+ nummer) vermelden. Het distributeursnummer is echter nergens in het krantje te vinden.

Waar gaat het hier om? Het gaat om (verboden) piramideverkoop.
De folder is zeer vaag over de wijze van bestellen en betalen, en ook wordt nergens een adres van de leverancier en “distributeur” vermeld. Dat is tekenend voor de zeer vage wijze waarop deze systemen in elkaar zitten.
Het woord distributeur heeft hier trouwens een andere betekenis dan gebruikelijk in handelskringen. Het betreft nu een individu die zich heeft laten verleiden tot deelname aan het piramidesysteem en die vroeg of laat tot de conclusie komt dat de mooie beloftes over snel rijk worden of makkelijk van schulden af komen niet kloppen.

Advies: Niet op dit soort folders reageren!