Tivoli iPal radio

[28 oktober 2008]

“Tivoli Audio werd opgericht om u hoogwaardige, maar eenvoudig te bedienen en heel betaalbare audioproducten te kunnen leveren. In de woorden van oprichter en vooraanstaand audiopionier Tom DeVesto: “De Model One Table Radio is zo indrukwekkend dat ik Tivoli Audio begon om hem te kunnen verkopen.” De Model One is onder meer zo succesvol door de vernieuwende tunertechnologie van Henry Kloss, met wie DeVesto ruim dertig jaar samenwerkte, onder meer als seniormanager bij Advent en bij Kloss Video.
De Model One was het laatste resultaat van zijn vruchtbare samenwerking met de in 2002 overleden Kloss, wiens ideeën natuurlijk ook terug te vinden zijn in een serie elegante apparatuur met prestaties op topniveau.”

Dat staat er op de webzijde van Tivoli Audio Benelux. Voor de kleine radio's wordt veel reclame gemaakt en ronkende taal over de kwaliteit en het volle geluid voert de boventoon. Zelden worden er specificaties genoemd.
Eén van de recente producten is de iPal, een versterker voor de iPod met ingebouwde AM/FM radio.

iPal met iPod

Het is een (wit) plastic toestelletje van ongeveer 10x16x10 cm. De prijs is 229 euro. (In guldens zou dat meer dan 500 zijn.)
De opzet van het apparaatje is om er een iPod op aan te sluiten, zodat die via een luidspreker te horen is. Het aansluiten van de iPod gaat met een kabeltje... dat gelukkig is bijgeleverd!
De iPal heeft maar één luidspreker, dus stereogeluid is niet mogelijk.
Bij een winkel waar het toestel in diverse kleuren voorradig is, heb ik het uitvoerig bekeken. De knopjes aan de voorkant zien er goedkoop uit. De ingangen aan de achterkant, voor de iPod (of een andere geluidsbron) en voor een hoofdtelefoon zijn afgedekt met nopjes.

De WhatsSound VIBE Radio

Enkele maanden geleden kocht ik bij het Kruidvat deze WhatsSound VIBE Radio. Volgens de doos is hij leverbaar in wit en zwart. De maten zijn gelijk aan die van de Tivoli iPal, en alle knoppen, functies en ingangen zijn identiek.
Op de doos staat “diep en warm geluid”, en dat klopt wel voor zover het kleine kastje dat toelaat. De indeling van het front is anders dan die van de Tivoli, maar de mogelijkheden niet.
Zelfs het kabeltje om een iPod (of zo) aan te sluiten is bijgevoegd!
In China maakt men goedkope radio's aan de hand van de wensen van de klant. Ook is elke gewenste opdruk mogelijk. Hier staat alleen “FM/AM Radio”.
De typische zijkant en de achterkant van beide radio's zijn gelijk en vooral de manier waarop de antenne is bevestigd doet sterk vermoeden dat het om dezelfde radio gaat.

Ik heb de Tivoli radio niet gehoord, dat geef ik toe, maar als verzamelaar van kleine radio's kan ik mij niet voorstellen dat een eventueel kwaliteitsverschil een bedrag van € 219,-- kan uitmaken.
De WhatsSound VIBE kostte namelijk nog geen 10 euro.