Opwinding om opwindradio

De al bestaande dynamo-radio

[1996] [3 juni 2004]

Eerst waren het de Engelse media, de BBC voorop, die volop en trots heel veel aandacht schonken aan een geniale Engelse uitvinder: Trevor Baylis.
Vervolgens sloeg de opwinding over op het vasteland van Europa. Ook allerlei Nederlandse kranten en tijdschriften begonnen opgewonden hele verhalen en zelfs weekendbijlages over de man en zijn uitvindingen te brengen. En radio en TV kwamen met enthousiaste reportages over de Engelsman.
Alle opwinding betrof vooral n uitvinding: een opwindbare radio.

Die uitvinding wist men in Engeland op te kloppen tot een prachtig en ontroerend verhaal. Men trok er alle sociale en politiek correcte registers voor open.
De radio zou in Zuid-Afrika worden geproduceerd om de bevolking van het platteland daar bewuster te maken van wat er allemaal in de wereld gebeurt. Elementen als Derde Wereld Landen, Mensen In Nood, Milieu, Voorlichting In Ontwikkelingslanden, etc. moesten de radio wereldwijd tot een succes maken.
En dan was er nog een Nederlandse importeur met een Duitse slagroomnaam die erg graag in het nieuws wilde komen.

Een opwindbare radio voor Zuid-Afrika was nodig, omdat men daar geen batterijen had en men ze ook niet zou kunnen betalen.
Jammergenoeg moest de radio in Europa wel bijna tweehonderd gulden kosten.

Nu gun ik elke uitvinder en handige zakenman zijn of haar succes, en de eer van een vinding. Maar in dit geval had ik enkele bedenkingen tegen de mooie praatjes van de man.
Ik had namelijk in 1996, toen het nieuws in Nederland losbarstte, al meer dan zes jaar lang een opwindbare radio. Zie de afbeelding.
Een radio die niet alleen een dynamo maar ook nog eens een zonnecel bevatte. Dat is ng handiger in het zonnige Afrika.
Bovendien konden er eventueel ook batterijen in en kon men hem via een adapter op het stopcontact aansluiten.

De radio was ook gepatenteerd in Engeland. En dat zou wel eens de reden geweest kunnen zijn dat Baylis moest uitwijken naar een land als Zuid-Afrika.
Bovendien kostte deze radio nog geen f. 40,--, en dat was heel wat minder dan de bijna tweehonderd van het Baylis toestel.
Er was wel een verschil tussen beide systemen. De uitvinding van Trevor Baylis was gebaseerd op een veer die moest worden opgewonden - als in een wekker - die bij het aflopen een dynamo liet draaien en daarmee voor stroom zorgde.
Bij de Dynamo & Solar radio werd de stroom opgewekt bij het ronddraaien van de slinger en die stroom werd opgeslagen in een condensator, een soort accu, waarna de radio enige tijd kon spelen.
Dat principe is later ook toegepast door Baylis.

Het idiote aan het hele verhaal is, dat geen enkele krant of omroep de berichtgeving naderhand wilde corrigeren en wilde vermelden dat er al jarenlang een opwindbare radio op de markt was. Daarmee zou men immers erkennen meegedaan te hebben aan een onterechte 'hype' rondom het Engelse toestel.