Roots en A. Vogel

Roots magazine

[16 februari 2013]

Het natuurblad Grasduinen kreeg eind 2011 ineens een andere naam: Roots (rijmt op bloots?). Wij delen de mening van sommige vaste lezers dit een onzalige verandering te vinden. De naam slaat gewoon nergens op. Maar er zijn meer rare dingen aan de hand met dit blad.

In het augustusnummer van 2012 schrijft hoofdredacteur Fanny Glazenburg in haar voorwoord getiteld “Kruiden”:
“Ik ben geen aanhanger van complottheorieën, maar soms bekruipt me het gevoel dat een organisatie als de Vereniging tegen de Kwakzalverij in stand wordt gehouden dankzij de financiële steun van de grote farmaceuticabedrijven. Of erger nog, misschien is die vereniging ooit geïnitieerd vanuit die branche. Al jaren trekken zij namelijk als ware kruisridders ten strijde tegen het gebruik van kruidenmiddelen, homeopatie en andere alternatieve geneesmiddelen. Waarom, vraag je je dan weleens af. Wie heeft daar baat bij?”

In dit uiterst subjectieve stuk gaat Fanny verder met het volledig afkraken van de “chemische” geneesmiddelen.
Zou er een reden zijn voor zoveel domheid? We zochten het uit.

Elke maand staat er in het blad een rubriek genaamd Het Kruidje. De rubriek beslaat twee volle pagina's en er wordt steeds één bepaald kruid behandeld. Daarbij wordt vooral het belang ervan voor de kruidengeneeskunde belicht. Opmerkelijk is dat er elke keer verwezen wordt naar één of meer producten van Alfred Vogel, en wat die producten allemaal voor de (zieke) mens kunnen betekenen.
De rubriek wordt geschreven door een zekere Wilfred Schenk, en bij nader onderzoek blijkt die een belangrijke medewerker te zijn van fabrikant A. Vogel, bekend van de zogenaamde kruidengeneesmiddelen.

We hoeven geen aanhangers te zijn van complottheorieën om dit een ergerlijk staaltje van sluikreclame en misleiding te vinden. En die mening wordt gedeeld door de Reclame Code Commissie. Die heeft in december het blad Roots verboden om nog langer op deze wijze reclame te maken voor de middeltjes van A. Vogel.
In de uitgaven van 2013 ontbreekt de rubriek dan ook volledig, en de geldstroom van de fabrikant zal ook wel opgedroogd zijn.

Dat verklaart veel, nietwaar?