Windows Vista

Wow

[14 maart 2007]

U weet niet wat Windows Vista is? Ongelooflijk...
Dan is het maar goed dat Microsoft, het Amerikaanse computerbedrijfje van Bill Gates, zojuist het “WOW-magazine” heeft gelanceerd.
De voorkant van het magazine zegt: “WOW windows vista lifestyle. Nr. 1 - Voorjaar 2007 - € 3,95”
Het magazine is niets anders dan een reclamefolder van Microsoft en een aantal bevriende relaties, en omdat men wel snapt dat niemand daar een cent voor zal willen uitgeven, is het magazine in een oplage van 3 miljoen exemplaren huis-aan-huis in Nederland verspreid. Gratis.
Het Nr. 1 zou er op kunnen wijzen dat er nog meer nummers zullen volgen, maar dat lijkt mij eerlijk gezegd nogal sterk.
Het enige doel van de brochure is om geld te verdienen met het aan de man brengen van het “vernieuwde” besturingssysteem Windows voor computers.
In die vernieuwingen zijn een duizelingwekkend aantal man-uren gaan zitten. Alleen al bijvoorbeeld aan de “START”-knop is door vijf mensen een jaar lang keihard gewerkt!
Dat was nodig ook, omdat je voorheen de computer moest uitzetten met die startknop...
Om nog maar te zwijgen van het feit dát je de computer op zo'n uiterst rare manier moet uitzetten, en dat je niet gewoon de aan/uit knop kunt gebruiken, zoals bij élk ander elektronisch apparaat.

In het blad komen allerlei mensen aan het woord die precies dezelfde ronkende taal uitslaan als die bij élke nieuwe versie van Windows zijn gebezigd.
Alles is beter, mooier, sneller, duidelijker, handiger en intelligenter. Je krijgt meteen de indruk dat de vorige versies compleet brandhout zijn geweest.
Jarenlang heb ik tot redelijke tevredenheid gewerkt met Windows 95, en kortgeleden heb ik een computer met die versie erop weer eens gebruikt. En weet je wat? Windows 95 draait sneller en soepeler dan alle versies daarna! De computer start heel snel op en sluit ook weer snel af.
En die oude versie kan bijna alles wat de nieuwste versie ook kan. Behalve met USB omgaan, en dat is dan ook de enige reden voor mij geweest om over te schakelen.

Een interessant artikel in het magazine is: “Het Hollandse brein achter Vista”. Het gaat over de Nederlander Tjeerd Hoek, die vijf jaar lang leiding heeft gegeven aan veertig topontwerpers op het hoofdkantoor van Microsoft.
Op de vraag of Windows Vista een Nederlands tintje heeft, antwoordt Tjeerd dat hij ervoor heeft gezorgd dat de kleur oranje kan worden gekozen voor een achtergrondje! Of dat een grapje is of niet, veel lezers zullen er geen humor in zien.

Dezelfde Tjeerd beweert ook dat uit gesprekken met computergebruikers was gebleken dat men behoefte had aan een mooier programma. Flauwekul. Gastcolumnist Martin Bril zegt in zijn column al dat hij alle nieuwigheden direct sloopt uit een nieuwe versie van zijn vertrouwde programma's, zoals de tekstverwerker, zodat hij zich er in blijft thuisvoelen.

Alle nieuwe uiterlijke verfraaiingen en extra's in Vista zijn bijna allemaal al lange tijd gratis verkrijgbaar bij andere makers dan Microsoft. Maar omdat ze niets meer te maken hebben met het eigenlijke doel van een besturingssysteem, de computer zo onopvallend mogelijk toegankelijk maken voor allerlei nuttige toepassingen (programma's dus), hebben deze dingen weinig nut.
Wie zit er immers urenlang naar een schermklokje te kijken, hoe mooi gemaakt ook?

Naast de colofon achterin het magazine, staat een portret van Mr. Microsoft himself: Bull Gates.
Eronder: “Win een gesigneerde Windows Vista Ultimate Limited Edition”. Een programma dat gesigneerd is door Gates en waar er wereldwijd maar 2500 van zijn. Oh, ik zou in de zevende hemel zijn, als ik dát toch eens mocht winnen.
“Vijf jaar geleden lanceerde Bill Gates zijn visie op de toekomst. Veel daarvan is uitgekomen.”
Dat staat er écht!

Hieronder een paar wáre feiten:
• Bill Gates programma's waren de laatsten die een grafische gebruikersschil hadden en die met een muis bediend konden worden.
• Bill Gates programma's waren de laatsten die met geluid konden omgaan.
• Bill Gates voorspelde dat een computer nímmer meer werkgeheugen nodig zou hebben dan 64 Kilobyte! (Windows Vista heeft 2 Gigabyte nodig om goed te kunnen werken.)
• Bill Gates voorspelde dat internet een doodgeboren kindje was, waar zijn bedrijf aanvankelijk niks mee te maken wilde hebben.
• Bill Gates voorspelde véél later dat mensen thuis geen programma's en harde schijven meer zouden hebben en dat alles via internet zou verlopen.
• Bill Gates keek veel, zo niet alle, verbeteringen aan zijn programma's af van anderen, zoals Amiga en Apple.
• Bill Gates programma's bevatten duizenden zeer ernstige fouten met grote beveiligingsrisico's.
En zo kunnen we lang doorgaan. Een echte visionair dus, die meneer Gates!

Dan nu over naar de belangrijkste bladzijde van het magazine:
“6 redenen om Windows Vista te omarmen”.
Voor de 94 overige moet men naar een website gaan, maar de belangrijkste 6 staan dus zwart op wit, euh, wit op groen.

01 Werken met je computer is nog nooit zo makkelijk geweest.
Een nietszeggende kreet die we bij elk nieuw programma en nieuwe versie horen. Bovendien worden programma's alleen maar groter en ingewikkelder, dus dat makkelijk moet met een korreltje zout genomen worden.

02 TV kijken op je PC.
Heeft niets met Windows te maken.

03 Kinderen veilig online.
“Ouderlijk toezicht”: niks nieuws.

04 Foto's zonder rode ogen
Microsoft heeft eindelijk ontdekt hoe men rode ogen op een foto kan weghalen.
Elke fotocamera doet dat tegenwoordig automatisch en er zijn al ontelbare programma's die het ook doen. Al jarenlang en zónder Vista!

05 Je computer vindt wat jij zoekt
Zelf systeem aanbrengen bij het opslaan van informatie doet wonderen. Dan hoeft de computer niet eens te helpen met zoeken. Of zou Vista ook weten in welke auto ik mijn favoriete CD heb laten slingeren?

06 Met één druk op de afstandsbediening je favoriete muziek afspelen
Ook hier gaat het niet over Windows maar een ander programma.

Als dit de beste redenen zijn voor het aanschaffen van Vista, dan hoef ik niets meer te weten.

Vista was een programma voor de Amiga
Hier is te zien waar Microsoft haar ideeën vandaan haalt. Vista is al in 1996 een fantastisch grafisch programma voor de AMIGA computer!