Vraag & Antwoord (4)

Naar pagina 5 naar pagina 3


Garant-o-Matic

VraagIk zou graag dat Garant-o-Matic degelijk gestraft wordt voor al hetgeen zij haar klanten aftroggelt, met die tombala's en mooie prijzen. Ik heb mijzelf ook laten bedotten door deze firma. Ik heb voor zó veel geld besteld, dat ik definitief geselecteerd werd als begunstige voor een uitzonderlijk geschenk. Met 1666 punten zou ik de hoofdprijs ontvangen, namelijk een TV van Sony, maar nooit heb ik die prijs ontvangen. Ja, wél twee CD's van Sony. Dat kan toch zo maar niet! Wat kan daar aan gedaan worden?
Hopelijk krijg ik een bevredigend antwoord van u! Als ik hier in Belgie een klacht indien krijg ik als antwoord: “Spijtig, het is een Nederlandse firma, ge moet klacht indienen in Nederland! Kan dat? Graag had ik dan een eerlijk antwoord van u en liefst van al had ik dat die firma ferm gestraft werd! Graag een antwoord.
[19 mei 2011]

AntwoordAls we de mogelijkheid hadden, dan zouden we met plezier G-o-M bestraffen voor de wijze waarop het bedrijf opereert. Maar helaas zijn wij daartoe niet in staat, en ook justitie is niet geïnteresseerd om er iets aan te doen. Dat heeft te maken met het feit dat malafide bedrijven vaak moeilijk grijpbaar zijn door hun juridische constructie en doordat het vestigingsadres in een ander land is dan waar men actief is. G-o-M heeft in België een postadres, en in het algemeen moet men een klacht indienen in het land of plaats waar men woont. Verder is het belangrijk om bij “fantastische” beloftes over gewonnen prijzen de teksten van de reclame heel goed te lezen, en in het bijzonder de kleine lettertjes. Want dan komt men al snel tot de conclusie dat het om nep-beloftes gaat.


Uit bestand verwijderen

VraagIk heb zoals de meesten een brief ontvangen. Dit is echter op mijn oude adres toegekomen en ik zou het ten zeerste appreciëren moest u die mensen niet meer lastig vallen met correspondentie. Is het mogelijk mij volledig uit te schrijven bij jullie, geen post, mail etc.?
[23 februari 2011]

AntwoordNee, dat kan niet. Wij kennen u niet, wij hebben geen adressenbestand en wij versturen nooit brieven. Als u werkelijk post krijgt van Recht & Krom dan gaat het om misbruik van onze naam. Het kan ook zijn dat u zich vergist en dat uw verzoek verkeerd gericht is.


Flinndal proefpakket

VraagIk heb van Flinndal een gratis proefpakket gekregen voor mijn blaas, maar het spul werkt niet. Ik heb daarna gemaild dat ik geen verdere zendingen wens te ontvangen. Toch wordt er een bedrag van ruim 40 euro van mijn bank afgeschreven, wat ik heb terug laten boeken. De zending heb ik aangetekend teruggestuurd naar Flinndal. Ik heb ook nog een 2e mail gestuurd dat ik niets meer wens te ontvangen. Heb ik dat zo goed gedaan?
[9 februari 2011]

AntwoordGratis moet ook écht gratis zijn, Flinndal had hooguit de verzendkosten in rekening mogen brengen. U had het proefpakket dus niet terug hoeven te sturen. En u hoeft ook geen genoegen te nemen met automatische vervolgzendingen als u daar niet om gevraagd hebt. Verder hebt u genoeg gedaan om duidelijk te maken dat u niets meer wilt ontvangen.


VetVernietiger XTR

XTR

VraagOp http://www.vetvernietiger.nl/ beloven ze van alles. Weten jullie of dit een betrouwbare site is?
[2 februari 2011]

AntwoordDe webzijde lijkt afkomstig te zijn van Drogisterij.net, maar daar komt dit afslankmiddel niet voor. Ook vermeldt men hier niet het Thuiswinkelkeurmerk. Het ontbreken van een contactmogelijkheid maakt het allemaal nog iets dubieuzer.
Over de bewering “Snel afvallen zonder dieet en zonder inspanning” kunnen we kort zijn: Te mooi om waar te zijn, dus onzin.


Mannatech

VraagIk ben door familie overgehaald om voor veel geld Mannatech producten uit te proberen. Moet zeggen het klinkt allemaal heel geloofwaardig, temeer omdat ik de betreffende familieleden als zeer betrouwbaar bestempel. Mijn instinct vertelt me echter dat het vreemd is dat ik er nog nooit van gehoord heb, dat het heel duur is en dat de verkoopwijze erg doet denken aan het bekende piramide-systeem waarbij alleen de uitvinder rijk wordt. Graag hoor ik wat reacties van mensen die ervaring met het product hebben. Positief of negatief.
[2 december 2010]

AntwoordHet Amerikaanse MLM-bedrijf (inderdaad piramideverkoop) Mannatech heeft/had een slechte naam vanwege verloren rechtszaken over gevaarlijke (gezondheids)producten die men verkocht. Met Multi-Level-Marketing is nog niemand rijk geworden, behalve de mensen aan de top. Mannatech heeft nog niet veel aanhang in Europa, maar de mensen die er wel mee in zee gegaan zijn zullen zweren dat dit het beste systeem is dat er bestaat, en dat de producten de allerbeste ter wereld zijn. Ook zeer betrouwbare familieleden kunnen verblind zijn door mooie voorspiegelingen over geld en winst. Goede familierelaties lopen hierdoor vaak flinke schade op, als de werkelijkheid anders blijkt te zijn.


Oplichtingsbrieven uit Zwitserland

Oplichtingsbrieven

VraagIk ben onlangs op uw website terechtgekomen omdat ik hopeloos op zoek ben naar een oplossing voor het volgende probleem: mijn vader krijgt al zeker een jaar wekelijks brieven uit Zwitserland (soms andere landen) die hem horoscopen, winnende lotto-combinaties, geld en nog allerlei rotzooi willen aansmeren. Ik, scepticus in hart en nieren, weet maar al te goed wat er hier aan de hand is. M'n vader daarentegen, niet... Hij is gelovig en bij deze dus ook goedgelovig. Ik heb de situatie met hem al rustig besproken maar tevergeefs: hij blijft volhouden dat 'die mensen het goed bedoelen' en heeft blijkbaar al zaken gekocht of geld gestort.
Wat ik voorlopig doe is als eerste proberen de brievenbus te ledigen om zo die brieven te intercepteren; zo heb ik een rugzak vol met die troep. Dit moet stoppen! Nu is m'n vraag: wat kan ik hier precies aan doen? Naar de politie stappen met die rommel? En hoe overtuig ik m'n vader dat het hier om pure oplichterij gaat of is hij een hopeloos geval?
In de bijlage staat een foto van zulke brieven. M'n vader z'n naam en adres heb ik wel gecensureerd. Dat verstaat u ook wel. Indien de foto niet duidelijk genoeg is kan ik zonder probleem enkele brieven afzonderlijk fotograferen. De adressen zijn steeds dezelfde 'CH-8010 Zürich 1 BZI', sommigen komen uit 'Unterägeri' of elders. Gelieve me zo spoedig mogelijk een mail terug te sturen. Dank!
[18 november 2010]

AntwoordInderdaad zijn er nog altijd mensen zoals uw vader, die geloof hechten aan deze bedrieglijke brieven en geld sturen. Dat resulteert in nog veel meer van dat soort post, zoals u hebt ervaren.
Justitie is niet geïnteresseerd in deze zaken, omdat een 'slachtoffer' er vrijwillig op ingaat en omdat de brieven uit het buitenland komen. Bovendien oordeelt de overheid dat de beloftes meestal zó onrealistisch zijn, dat iedereen kan weten dat ze niet waar zijn. Het enige wat u kunt doen is om uw vader ervan te overtuigen dat het om bedrog gaat en dat hij deze brieven ongeopend moet terugsturen. Er is immers nog geen enkele voorspelling of belofte uitgekomen? Misschien kan de postdienst u behulpzaam zijn en kan men de post al bij voorbaat onderscheppen en retourneren. Misschien heeft men speciale stickers waarop u kunt aankruisen dat de post ongewenst is en retour gezonden dient te worden. Desondanks kan het nog geruime tijd duren voordat uw vader verschoond blijft van dit soort brieven. U kunt uw vader deze brief laten lezen, en wijzen op "Recht & Krom", misschien dat het helpt.


Het Prijzenschip

VraagIk heb een poos via het Prijzenschip geld gespaard, dit heb ik nu een maand of 5 geleden om laten zetten naar een Irischeque. Deze worden aan het eind van elke maand verzonden, maar na 2 maanden had ik nog niks per post ontvangen. Heb talloze mails gestuurd, (dit kan overigens niet direct maar gaat weer via een andere service) maar ik krijg nooit antwoord en heb nog steeds niets ontvangen. Weten jullie wat ik hier verder nog aan kan doen om direct contact te krijgen met het Prijzenschip en waar en hoe ik zoveel mogelijk mensen kan waarschuwen voor het Prijzenschip?
[12 juli 2010]

AntwoordDe naam klinkt al ietwat fantasierijk, en onder de bedenkers van dit soort systemen zitten veel fantasten die alleen maar uit zijn op eigen gewin. Als het op betalen of anderszins uitkeren aankomt, dan zijn ze vaak niet thuis of met de noorderzon vertrokken. Of dit ook het geval is met Het Prijzenschip weten we niet, maar als er meer klachten over zijn dan zullen we daar aandacht aan besteden.
Overigens hebt u waarschijnlijk ooit een contract met het bedrijf afgesloten, en daar moet een vestigingsadres op staan. En via de domeinnaam van de webzijde kunt u achter de eigenaar komen.


“Helderzienden”

VraagIk was blij u op het internet te vinden. Nu heb ik een soort van “bewijs” dat al die zogenaamd helderzienden pure nep zijn. Mijn echtgenoot is nl. in de ban van deze helderzienden en gelooft al die onzin, wat ik hem ook vertel. Ik heb echter een vraag voor u, in het rijtje Oplichters mis ik: “Baroness de Rothman, helderziende en expert van de telepathische actie”. Bij deze brief zit een antwoordenvelop en het adres op de envelop is gericht aan: Angèle/Angélina? Vreemd hè, je krijgt een brief van de Baroness en stuurt een antwoord naar Angèle?
Wie ik ook mis zijn: “Meester Norbu en zijn leerling Sonam”. Deze 2 moeten 2 Tibetaanse helderzienden voorstellen die je dan hun Magische Kalender en de wens-box van de Macht tot Rijkdom proberen aan te smeren. In de envelop van Meester Norbu en leerling Sonam trof ik een tweede envelop en wel van het ICP (Internationaal Centrum van de Parapsychologie Sophros I, te Schwerzenbach, Zwitserland. Deze “Sophros I” moet een bijzondere paragnost zijn die een sensationele(?) methode heeft ontwikkeld om de winnende nummers van de 26 volgende lottotrekkingen te kunnen voorspellen. Hoe goedgelovig moet men zijn om dit allemaal te geloven! Helaas, helaas zijn er nog velen die deze onzin als zoete koek slikken. Recht & Krom, uw antwoord zie ik graag tegemoet.
[22 februari 2010]

AntwoordUw bericht bevat geen vraag, maar als u wilt weten waarom we geen aandacht besteden aan de door u genoemde oplichters, dan kunnen we daar wel iets over zeggen. We kunnen dit soort oplichtingspraktijken alleen tegen het licht houden als we er zelf mee geconfronteerd worden of als u als bezoeker van Recht & Krom ons ervan op de hoogte stelt. De namen van “helderzienden en paragnosten” wisselen even snel als dag en nacht, maar de dubieuze praktijken die er achter zitten komen vaak op hetzelfde neer. In alle gevallen moet er een bedrag betaald worden om het “grote geluk” of de hoofdprijs in een loterij te winnen.
Dat we niet alle fantasienamen van niet-bestaande helderzienden kennen, ligt ook aan het feit dat sommige namen alleen gebruikt worden voor de échte goedgelovigen, degenen die al meermaals betaald hebben.


Maria Duval

VraagGisteren, 3 januari 2010, heb ik een formulier ingevuld van Maria Duval met mijn naam en adresgegevens enz. voor een gratis talisman en gratis voorspelling. Heb hiervan direct een bevestiging van Duval gehad met als opschrift mijn roepnaam (wat ik eigenlijk gek vond) en waarboven het opschrift staat Gratis Talisman en Gratis Helderziende Voorspelling. Vandaag, 4 januari 2010, ben ik te weten gekomen dat het grote bedriegers zijn. Ik schrok geweldig. Maar was niet van plan in te gaan op welke storting of afspraak dan ook. Zal misschien binnenkort bericht krijgen per post. Ten eerste zullen ze het misschien in een blanco envelop opsturen. Ik wil het eigenlijk niet open maken en het terugsturen. Is dit verstandig? Zo ja, moet ik de envelop in een ander envelop doen en dan sturen naar antwoordnummer 21040, 3001 AA Rotterdam? Is dit correct? En van postzegel voorzien? Moet ik er een briefje (getikt, dus niet met de hand geschreven) bij insluiten? Maar welke tekst is dan het beste? Hoe kan ik van alle eventuele nog te volgen post (die ze me misschien nog gaan sturen) afkomen? Eeventueel in het briefje zetten? Ik moet hier toch niet aan denken.
Normaal ben ik héél voorzichtig, maar ik was wat aan het surfen en las dat artikel van Duval en ik dacht, kom laat ik het eens proberen, uit nieuwsgierigheid. Gelukkig kwam ik uw adres tegen en ben u gelijk gaan mailen. Ik kan hier gewoon niet van slapen. Zal dit soort dingen ook nooit meer doen. Ik hoop, dat u me helpen kunt en me een advies kunt geven, wat ik het beste kan doen.
[4 januari 2010]

AntwoordU kunt twee dingen doen. Of u gooit alle post van ‘Maria Duval’ ongeopend in de vuilnisbak, of u stuurt alles ongeopend retour. Als u een blanco envelop ontvangt, met mogelijk alleen een postbusadres van de afzender erop, dan weet u al van wie die is. Als u de envelop dicht laat, dan kunt u hem terugsturen door een kruis door uw eigen adres te zetten en de volgende tekst duidelijk op de envelop te schrijven: “RETOUR AFZENDER. Géén post meer sturen naar dit adres!” Het terugzenden kost u dan niks.
Het kan zijn dat u dat meerdere malen moet herhalen. Het kan ook zijn dat u minstens een jaar lang tientallen poststukken krijgt van dubieuze afzenders. Want met uw adresgegevens wordt handel gedreven door MD. Het enige wat u daar tegen kunt doen, is alles op dezelfde wijze terugsturen.
Het invullen van een formulier op internet voor iets wat gratis is, kan soms vervelende gevolgen hebben. Maar zolang u geen geld hebt betaald hoeft u er niet van wakker te liggen.


“Het Prijzenschip Dukaten”

VraagIk krijg dagelijks 3 tot 4 mails toegestuurd met onderwerp: Het Prijzenschip Dukaten mail en: Het Prijzenschip WIN mail.
De afzender is: Het Prijzenschip (geen-antwoord@hetprijzenschip.nl).
Ik zet deze steeds in Ongewenst en heb dit ook al doorgegeven via een website die zich bezighoudt met Phishingberichten, maar het blijft duren. Wat kan ik nog doen?
[7 december 2009]

AntwoordHet lijkt te gaan om een ‘geldverdiensysteem’ op internet. Klikken op links in mails, proefproducten aanvragen, enquétes invullen enz. levert dan na een jaar een heel klein bedrag op. Voor al die systemen (er zijn er vele) moet men zich met naam en adres registreren, en dat kan weer leiden tot geadresseerde reclame per post. De mails markeren als Ongewenst is een goede manier om er weinig last van te hebben. U kunt ze ook vooraf laten blokkeren door Outlook Express, zodat u ze niet meer binnenkrijgt.


Naar pagina 5 naar pagina 3