Vraag & Antwoord (5)

Naar pagina 6 naar pagina 4


Kufsteinglück-Delikatessen

VraagIk heb een uitnodiging ontvangen voor de “Tiroler” dagen. Ik word verwacht op woensdag 26 september 2012 in De Vroone, C.D. Vereekestraat 74, 4421 CE Kapelle. Er wordt een gratis shuttlebus ter beschikking gesteld om mij naar het evenement te vervoeren. Is het verstandig om op deze uitnodiging in te gaan? Of zijn het echt oplichters? Dan moet hier toch iets tegen gedaan kunnen worden.
[9 september 2012]

AntwoordSommigen zullen het woord ‘oplichters’ misschien iets te kras vinden, maar in de meeste gevallen wordt de wet wél overtreden. Er is dan namelijk sprake van misleiding en ongeoorloofde druk om iets te kopen. Verder is men in de uitnodigende brief niet erg duidelijk over het doel van de bijeenkomst. Het feit dat men vooral ouderen met intimiderende verkooppraatjes probeert over te halen tot de aankoop van schreeuwend dure onzinproducten, zoals “gezondheidsmatrassen”, vinden wij op zijn minst gezegd erg onsympathiek.
De Nederlandse overheid doet niets aan dit soort praktijken, en uw vraag of het verstandig is om zo'n bijeenkomst bij te wonen kunnen we als volgt beantwoorden: Als u graag een halve dag letterlijk opgesloten wilt worden in een (achteraf)zaaltje, urenlang wilt luisteren naar indringende verkooppraatjes en u wilt laten overhalen tot de aankoop van te dure en zinloze producten, dan belet u niets om op de uitnodiging in te gaan. Of de lokkende cadeautjes na afloop nog wel zulke leuke geschenken zullen zijn, is aan uzelf ter beoordeling.
Hopelijk worden de bezoekers die niets kopen nog wel teruggebracht met de shuttlebus. Bij dit soort mensen weet je het maar nooit.
Belt u de zaaleigenaar eens met de vraag wie de zaal heeft gehuurd en voor welke doeleinden. Misschien zegt het antwoord iets over de betrouwbaarheid van de organisator.


Sweet & Slim

VraagGisteren kreeg ik een aan mij gerichte brief, met daarin een nieuw afslankmiddel Sweet & Slim. De enige vetverbrandende zoetstof waar je zeker van afvalt, en wel 15 kilo in 10 dagen. Kosten 49 euro. En wil je meer afvallen dan koop je voor 79 euro (30 kilo in 20 dagen) enz. Ik heb op internet gezocht naar recensies maar kan niks vinden. Heeft u er wel eens van gehoord?
[15 juli 2012]

AntwoordDe naam Sweet & Slim is aardig bedacht, maar daar houdt het dan ook mee op. Er komt elke maand wel een nieuw “sensationeel” afslankmiddel op de markt dat mooie beloftes doet. Als er wérkelijk eens een middel zou zijn dat werkt, dan zouden de media er beslist heel veel aandacht aan besteden. Want velen willen graag snel afvallen zonder er moeite voor te doen. Tot op heden bestaan er geen vrij verkrijgbare afslankmiddelen zonder grote risico's en zonder bijwerkingen. Wél honderden nep-middelen in allerlei soorten en gedaantes, waar meestal geen enkele werkzame stof in zit, maar waarvoor toch forse bedragen betaald moeten worden.
Afgezien van het feit dat 15 kilo afvallen in 10 dagen erg ongezond en vervelend zou zijn, kan Sweet & Slim zo'n bewering uiteraard nooit op enige wijze hard maken. Alleen daarom is de reclame voor het middel al in strijd met de Nederlandse wet. En een kreet als: “De nieuwe vet-wegwerkende zoetstof” moet toch ook tot kritisch nadenken stemmen. Lees de verhalen over andere nepmiddelen in de rubriek Nonsens, en zie de overeenkomsten.


Finitro

VraagIk ben van plan een medicijn te kopen dat ik via internet heb gevonden. Maar ik weet niet of het werkt of niet. De naam is Finitro en het wordt gebruikt tegen gewrichtspijnen. Kunt u mij a.u.b. meer over dit medicijn laten weten.
[26 april 2012]

AntwoordFinitro is geen medicijn, maar een ‘voedingssupplement ter ondersteuning van gewrichtspijnen’, zo geeft de fabrikant zelf toe.
In de rubriek “Nonsens” leest u meer over Finitro. De conclusie van dat artikel is:
Finitro geneest geen reuma, artrose, fibromyalgie of andere gewrichtsproblemen, maar dat het een pijnstillende werking zou kunnen hebben, valt niet uit te sluiten. Een pijnstiller met Paracetamol voldoet echter even goed, maar dan heel wat goedkoper. En is ook nog eens overal makkelijk verkrijgbaar.


Infrarooddeken

VraagMijn moeder van 83 jaar heeft al zo'n 6 weken artrose in haar knie. Is de infrarood deken te vertrouwen of niet? Anders zou ze hem zo aanschaffen. Dit is de site: www.infrarooddeken.nl.
[10 april 2012]

AntwoordVan een dergelijke deken hadden we nog niet eerder gehoord, hoewel hij toch al een aantal jaren schijnt te bestaan. Behalve op de genoemde webzijde hebben we er op internet niet veel informatie over kunnen vinden, en informatie over de gebruikte techniek is erg summier. Zonder onderzoek kunnen we niet vaststellen of er werkelijk sprake is van infrarood licht, zoals wordt beweerd. Afgaande op de vele positieve reacties van gebruikers in het gastenboek kunnen we wel vaststellen dat de deken (of de zak) warmte produceert die aangenaam is en verlichting geeft voor mensen met reumatische klachten. Bij veel klachten werkt warmte ontspannend en verlichtend, maar niet bij alle!
De warmte brengt ook alleen maar verlichting, en dus geen genezing. Bovendien is het aan te nemen dat de klachten terugkomen zodra men de deken niet gebruikt.
De prijzen zijn hoger dan die van “gewone” warmtedekens, maar niet onacceptabel hoog. Dus het proberen waard.
De deken wordt afgeraden voor mensen met hartklachten en een pacemaker, en het is altijd raadzaam om eerst met de arts te overleggen.

N.B. Een geraadpleegde deskundige stelt dat álle warmte infrarode straling is, en dat er dus geen verschil is met een normale elektrische deken.


Ziggo

VraagIk heb nu pas deze site van Recht & Krom ontdekt. Misschien dat er dan ook al veel aandacht aan is besteed.
Ik word al een week of drie door telefoontjes bestookt van Ziggo (5 à 6 x per week) over een of andere nieuwe actie. Ik geef direct aan dat ik geen interesse heb in telefonische benadering, schriftelijk mag wel.
Ik moet dan op het einde van het gesprek een menu doorlopen waarin ik mijn telefoonnummer kan laten blokkeren. Heb dat al 2 keer gedaan. Daarbij ben ik op de website van BelMeNiet geweest, en heb ook daar het verhaal doorlopen. Telefonisch kreeg ik van Ziggo te horen dat een en ander 6 weken in beslag nam!
Is toch onvoorstelbaar, ze weten alles van jou, maar om met een knop je te blokkeren schijnt onmogelijk te zijn! Bovendien wordt mij gevraagd om iets stop te zetten waarom ik nooit gevraagd heb! Die website van BelMeNiet heb ik al 2 x eerder ingevuld! Persoonlijk heb ik trouwens het gevoel dat ze mij met opzet blijven bellen omdat ze merken dat het mij ontzettend frustreert! Het zou eigenlijk verboden moeten zijn dat zulke organisaties met een afgeschermd nummer je naar hartenlust kunnen terroriseren!
[11 maart 2012]

AntwoordHet is gebleken dat veel bedrijven het BelMeNiet-register negeren. Bovendien mag een bedrijf bestaande relaties blijven benaderen.
De meeste belcentra schakelen nummermelding uit, en het beste kunt u dan ook álle anonieme telefoontjes onbeantwoord laten of direct wegdrukken. Een andere mogelijkheid is om Ziggo ‘in de wacht te zetten’, dan hangt men na korte tijd vanzelf wel op.
Het door u gebruikte gmail is trouwens nog véél schadelijker voor uw privacy en u raakt bovendien de rechten op alles wat u verstuurt volledig kwijt. Dat geldt ook voor iedereen waarmee u correspondeert!


Be In Shape

VraagHebben jullie ervaring met of weten jullie meer over Be In Shape? Dit is een eiwitrijk afvalmiddel en volgens de site val je er veel mee af, en nog meer van dat soort verhaaltjes. Graag hoor ik jullie mening.
[9 december 2011]

AntwoordWe hebben al veel wondermiddeltjes en methoden om af te slanken naar het rijk der fabelen verwezen. Veelal waren ze afkomstig van onbekende fabrikanten en anonieme aanbieders die snel rijk wilden worden.
In dit geval gaat het om een product dat aangeprezen wordt door Dr. Frank uit Hengelo, en een webzijde die prima van opzet is en waardevolle informatie bevat. Informatie over de BIS-shakes die er in 12 smaken zijn en informatie over een dieet dat - zoals altijd - ook gevolgd moet worden. Dat dieet kan het Dr. Frank-dieet zijn, maar ook een ander, waarvoor goede tips gegeven worden, tips die je op andere zijdes zelden tegenkomt.
Be In Shape kan drie dagen worden uitgeprobeerd voor 10 euro. Daarnaast geldt er een niet-goed-geld-terug garantie waarbij de ontvangen shakes niet hoeven te worden geretourneerd.
Als het lukt om het aanbevolen dieet te volgen, dan zou het afvallen voor lange duur kunnen lukken. Bedenk daarbij wel dat er dan géén aardappel, rijst, pasta, brood, muesli(of andere granen) en fruit meer gegeten mag worden!


Gouden Gezondheid

VraagKunt u mij het adres geven van Gouden Gezondheid Duitsland of Oostenrijk?
[12 september 2011]

AntwoordJa. Het postadres staat in het artikel over Gouden Gezondheid in Oplichters & Fantasten.


Dr. A. Vogel

VraagWaarom staat er op de oplichterspagina A.Vogel niet bij? Dr. Vogel is geen medisch arts, volgens Wikipedia. Als ik het goed begrijp gaat een deel van de opbrengsten van zijn bedrijf naar de Jehova Getuigen.
[5 augustus 2011]

AntwoordDat is een goede vraag. Deze Zwitser is net zo'n rare vogel als de andere producenten van nonsensmiddelen. Toch wordt hij maar één keer (terloops) genoemd op Recht & Krom. Kennelijk is de aanpak van zijn bedrijf wat terughoudender dan dat van de andere producenten van “natuurgeneesmiddelen”. Er is ook nooit eerder een klacht of een vraag over een van zijn producten bij ons binnengekomen. Gelukkig wél bij de Reclame Code Commissie, en ook de Vereniging tegen de Kwakzalverij en Skepsis hebben zich in negatieve zin uitgelaten over Dr. Vogel en zijn producten. Een klacht tegen het middel Enchinaforce van fabrikant Biohorma (zo heet het bedrijf van Vogel in Nederland) is in 2003 trouwens afgewezen door de RCC.


Contact met politici

VraagIk weet niet of u ooit contact hebt gezocht met mensen die in de politiek zitten i.v.m. al die oplichterij waar vele Nederlanders in hun leven mee te maken krijgen. Ik heb namelijk een goeie site voor u, namelijk: www.tweedekamer.nl. Het kan zijn dat u dit adres al kende. Ik heb het net gezien, maar heb nog niet gereageerd via het contactformulier. Zelf ben ik niet zo goed in woord en geschrift, maar ik denk dat u dat veel beter bent. Dus mogen degenen die dat kunnen, actie ondernemen en gauw een einde maken aan die Maria Duval, Marcos von Ring, enzovoort.
[29 juni 2011]

Reactie van het CDA

AntwoordInderdaad hebben we meermaals contact gezocht met politici over Maria Duval en anderen. Heel toevallig had ik vanmiddag bij het opruimen nog een reactie van het CDA in mijn handen. In het algemeen is het het beste om Tweede Kamerleden die zich al met de bestrijding van fraude en oplichting bezig houden te benaderen, dan is de kans het grootst dat er iets gebeurt. Maar een politicus in zijn eentje kan ook weinig bereiken, we moeten het voornamelijk hebben van de politie en justitie. En die geven meestal voorrang aan ernstiger zaken.


Cholesterol-verlagers

VraagAls trouwe bezoeker van uw site, wil ik graag uw mening horen over cholesterol-verlagers. Zoals Becel pro-activ en andere drankjes. Ik heb namelijk een te hoog cholesterolgehalte, maar kan heel slecht tegen medicijnen van de arts, zoals Crestor enz. Heeft u er misschien iets van vernomen over de alternatieven? Heel vriendelijk dank voor u mening.
[12 juni 2011]

Antwoord“De nieuwe plantensterolenclaim voor Becel pro-activ is door de Europese Commissie goedgekeurd. Dat plantensterolen - het actieve ingrediënt in Becel pro-activ - het cholesterolgehalte in het bloed actief verlagen, is al eerder voldoende onderbouwd bevonden. Nu mag Becel pro-activ van de Europese Commissie echter ook vermelden dat een hoog cholesterolgehalte een risicofactor is voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.”
Dat schrijft Unilever, de maker van Becel pro-activ in 2009 op haar webzijde, en we gaan ervan uit dat het klopt. Andere stellige claims over hart- en vaatziekten mogen niet meer gebezigd worden.
De vraag bij het gebruik van de dure margarine met de foute naam is: hoeveel moet men ervan gebruiken om werkzaam te zijn? Eerlijk gezegd lijkt ons een toepasselijk dieet en het vermijden van “foute” vetten een meer doeltreffende en goedkopere methode.


Naar pagina 6 naar pagina 4